2021. június 21.,
hétfő, Alajos, Leila napja

Kiszámoltuk: ennyivel rövidülnének meg a családok a baloldal kormányra kerülése esetén

2021. május 13., csütörtök 11:55

8 ezer forinttal kevesebb marad havonta egy átlagkeresetű dolgozó zsebében, ha a baloldal kormányra kerülése esetén bevezeti a többkulcsos adózást. Ezt már több ellenzéki politikus megígérte. Híradónk adószakértővel számolt utána, hogy érinti ez a kereseteket, szerinte ha a 2010-ben használt adókulcsokat hozza vissza az ellenzék, sokan rosszul járnak majd.

Az emberek hétköznapi problémáit szeretné megoldani Gyurcsány Ferenc felesége - legalábbis ezt állította Dobrev Klára azon az eseményen, ahol bejelentette, hogy ő lesz a DK miniszterelnök-jelöltje. A baloldali politikus ezen kívül a szegénység felszámolásával, olcsó közművekkel és nyugdíjemeléssel próbálta meggyőzni a szavazótáborát. Gyurcsányné a rezsicsökkentést azonban támadta, szerinte a progresszív adórendszer lenne a megoldás.

 A progresszív, vagy más néven többkulcsos adórendszert 2010 előtt, Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt használták. Ennek az a lényege, hogy az állam sávokat határoz meg, és ettől teszi függővé, hogy ki hány százaléknyi adót fizet be. A híradónk által megkérdezett adószakértő felvázolta azt az eshetőséget, ha most a 2010-ben alkalmazott többkulcsos adórendszerrel számolnák a fizetéseket.

Ma, ha vesszük a KSH adatszolgáltatását, ami szerint a bruttó jövedelem 411 ezer forint átlagban, akkor ennek az adója pontosan kiszámítva 15%-kal 61650 forint. Ha vennénk a 2010-es számokat, akkor ott 5 millió forintig 17% volt az adó, tehát ez már 69 ezer forint lenne, tehát 8 ezerrel több lenne

– mondta Híradónknak Vadász Iván adószakértő.

Tehát, nem igaz, amit a DK állít, vagyis, hogy a többkulcsos adó bevezetése csak az átlagon felül keresőket érintené negatívan. A szakember bebizonyította, hogy az átlagbérből élők jövedelme is csökkenne a progresszív adózás újbóli bevezetése után.

HírTV