2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Kísérleti programot indít az Európai Bizottság a migráció legalizálására

Az Európai Unió afrikai államokkal együttműködve kísérleti programot indított a legális migráció előmozdítása érdekében. Az Európai Bizottság elnökének tavalyi évértékelője alkalmából kiadott dokumentum jogszerűnek minősíti az afrikai népesség befogadását, amely enyhíti majd az uniós gazdaságok munkaerő hiányát. A Jean-Claude Juncker vezette Bizottság minden tagállamot felszólított arra, hogy működjenek közre a kísérleti programokban.

  • Kísérleti programot indít az Európai Bizottság a migráció legalizálására

Őszre sikerült szinte teljes mértékben visszaszorítania az Afrikából érkező illegális bevándorlást. Ez a 2018 júniusában megalakult új olasz kormánynak, mindenek előtt Matteo Salvini belügyminiszternek köszönhető. Az Európai Bizottság azonban nyilvánvalóvá tette, hogy törvényes eszközökkel szeretné folytatni az afrikai lakosság betelepítését az Unióba.

Jean-Claude Juncker a Európai Bizottság elnöke, 2018 szeptember 12-ei évértékelő beszédében külön fejezetet szentelt Afrikának. A fekete kontinens népessége – ahogy azt ő is elismerte –robbanásszerűen növekszik. A lakosság 2050-re megduplázódik és eléri majd a 2 és fél milliárd főt.

Juncker a legális migráció mellett érvelt. Mint fogalmazott: az embercsempészek szervezte jogellenes migráció visszaszorítására csak a jogszerű migráció elősegítésével lehet küzdeni, azaz több, biztonságosabb és jobban ellenőrzött utakat kell nyitni Európa felé.

Az évértékelő alkalmából kiadott bizottsági tájékoztató szerint a „jogszerű migráció” előmozdítására a Bizottság több kísérleti projektet indít, egyúttal az európai tagállamokat felszólítja arra, hogy működjenek együtt az érintett afrikai országokkal, amelyhez a Bizottság gyakorlati segítséget és finanszírozást is nyújt.

Ez a kezdeményezés nagyon jól mutatja a magyar kormány és a brüsszeli intézmények gondolkodásmódja közötti különbséget. Dömötör Csaba államtitkár vitatja azt a bizottsági véleményt, hogy a migráció alkalmas lenne a gazdasági problémák megoldására. Ellenkezőleg, szerinte nagyon sok új gondot okoz.

A szeptemberi állásfoglalásban arra szólítanak fel minden tagállamot, hogy vegyenek részt ebben a programokban. Ennek alapján azt állíthatjuk, hogy szerintük kötelezővé kéne tenni. Mi minden olyan javaslatot ellenzünk, amely kötelezővé tenne minden olyan intézkedést vagy bevezetnének olyan intézményeket, amelyek áramvonalasítanák vagy ösztönöznének a további bevándorlást– Dömötör Csaba hozzátette: az afrikai országokkal folytatott kísérleti programok, kék kártya rendszer, a humanitárius vízum, a menekültügyi ügynökség mind előmozdítaná a bevándorlást, ezért helyettük - a magyar álláspont szerint – a gyermeket nevelő családok célzott támogatását kellene erősíteni Európában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!