2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Kisebbségek: Nagyvonalú törvények születnek, de a megvalósításuk elmarad

Hír TV

2017. november 25., szombat 11:04, frissítve: szombat 13:03

Bár néhány területen van előrelépés a kisebbségi jogok terén, hiába születnek nagyvonalú törvényi megoldások, ha a végrehajtásuk elmarad – hangzott el a marosvásárhelyi kisebbségi szemináriumon. A találkozót 1999 óta évente összehívja a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, a rendezvény a kisebbségi politikusok és kisebbségjogi szervezetek egyfajta műhelye.

A Minority SafePack európai kezdeményezés népszerűsítése volt az egyik oka az idei kisebbségi szeminárium témaválasztásának. A szervezők szerint ma már nem lehet a kisebbségek nélkül dönteni az őket érintő kérdésekben.

„Nagyon sok olyan kérdés van, amelyet itt levő személyekkel – akik a civil társadalmat képviselik, különböző kisebbségeket, intézményeket – nyíltan megtárgyalunk. Bízom abban, hogy ez olyan többlet mindannyiunk számára, amely üzenet is azoknak, akik döntenek, hogy oda kell figyelni a nemzeti kisebbségekre, mert ők tudják a legjobban, hogy mire van szükségük, ami a nyelvi jogokat, a kulturális jogokat illeti” – mondta Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke.

A szemináriumon évente legalább hat-hét romániai kisebbség képviselteti magát, így a résztvevők megismerhetik egymás gondjait, összevethetik tapasztalataikat, és tanulhatnak egymástól. Erre annál is inkább szükség van, mert ugyan a kommunista időkhöz képest jelentős előrelépések történtek, a magyar szimbólumok használatát például továbbra is korlátozzák, akárcsak a a kisebbségi nyelvhasználatot.

„A kormányok úgy gondolják, hogy miután elértek egy célt, le lehet lassítani, vagy vissza lehet fogni egy folyamatot. Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy stagnálás után bekövetkezett némi visszafejlődés is” – mondta Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke.

Erre fokozottan kell figyelni különösen a magyar kisebbség helyzetében, mert azok a megoldások, amelyek kielégítőek lehetnek egy kevésbé népes kisebbségnek, nem felelhetnek meg annak a közösségnek, amely régiós szerepet tölt be. Ráadásul hiába születnek nagyvonalú megoldások törvényi szinten, ha a megvalósításuk elmarad, a területi autonómiánál pedig inkább visszalépés van, mint haladás.

„Minden bizonnyal szükség van arra, hogy a magyarok előrelépjenek: új stratégiákra van szükség, amelyek meggyőzhetik a többséget. Létezik a többségben egy réteg, amely értékként ismeri el az együttélést, és ennek a rétegnek aktivizálódnia kellene. Valahogy úgy kellene a kisebbségnek párbeszédet folytatnia a többséggel mint a kilencvenes években a Bálványosi Szabadegyetemen, aminek aztán látható eredménye volt. Gondolhatunk ilyen megoldásokra is, de akár újabbakat is kitalálhatunk” – mondta egy román egyetem tanár, Gabriel Andreescu.

Ennek pedig egy ilyen szeminárium kiváló terepe lehet. A Minority SafePackhez egyébként már hónapok óta gyűlnek az aláírások. A kezdeményező RMDSZ célja, hogy az Európai Unióban elérjék a kisebbségek védelmét. A javaslatcsomag a szabad anyanyelv- és szimbólumhasználat mellett az egyenlő bánásmódra, a nemzeti kisebbségi kultúrák megőrzésére is kiterjed. Az egymillió aláírást jövő áprilisig kell összegyűjteni az uniós tagállamokban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!