2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Kirúgták Gothár Pétert

Hír TV

2019. december 9., hétfő 16:17

Kirúgta Gothár Pétert a Színművészeti és Filmművészeti Egyetem. Az intézmény etikai bizottsága lefolytatta vizsgálatát és egyöntetű döntést hozott. A Színművészeti rektorhelyettese közölte: Gothár szerződését megszüntették. November közepén derült ki, hogy Gothár Péter szexuálisan zaklatta a Katona József Színház egyik színésznőjét. A Színművészeti és Filmművészeti Egyetem, ahol Gothár tanított tudott a botrányról, de nem tett hónapokig semmit.

Papadimitriu Athina: Szexuálisan zaklatták a lányomat a Színművészeti felvételijén

Szexuálisan zaklatták Papadimitriu Athina lányát a Színművészeti egyetem felvételijén. A színésznő az RTL reggeli műsorában elmondta, hogy legkisebb gyerekét egy nő zaklatta.

Athina az esetet jelezte az intézmény rektorának, aki az ígérte, utánanéz az esetnek. A művész hozzátette: először úgy gondolta, nem hagyja annyiban, de aztán belegondolt, hogy a két idősebbik lánya rosszul jöhet ki a dologból, ezért tanácstalanná vált, főleg, miután megtudta, hogy a lányával történtek nem számítanak egyedi esetnek.

Beszélt arról is, hogy Réka lányát nagyon megviselte az eset, hazafelé az autóban is arra panaszkodott, hogy még mindig magán érzi a zaklatás nyomait, este pedig tetőtől talpig, sokáig fürdött, a viselkedése pedig zavart volt.

Az Újszínház hivatalos közleménye

Az Újszínház részére 2019. december 6-án megkeresés érkezett Budapest Főváros Önkormányzata, mint Fenntartó részéről, hogy tájékoztatást kér egy vagy több 2016-ban elkövetett szexuális zaklatás ügyében. A Fenntartó képviselőjét szóban és írásban is tájékoztattuk, hogy ilyenről nincs tudomásunk.

Hivatalos bejelentés Színházunkhoz sem akkor, sem azóta nem érkezett. A sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát vitatjuk és visszautasítjuk.

A bejelentő személye, valamint a bejelentés tartalma számunkra ismeretlen, mivel mi is a sajtóból értesültünk, hogy a Fenntartó, valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezete részére ilyen jellegű bejelentés történt. Mind a két intézménytől a mai napon tájékoztatást kértünk.

A mai napon rendkívüli társulati ülés alkalmával tájékoztattuk a társulatot, hogy az Etikai bizottság a sajtóban megjelent vádak miatt vizsgálatot indít. A társulatot biztosítottuk, arról, hogy amennyiben bárki bejelentést tesz, minden erővel az esetleges áldozatok megvédésére fog törekedni a színház.

Az Újszínház több szabályzattal is rendelkezik, mely lehetőséget biztosít az ilyen és ehhez hasonló ügyek bejelentésére, valamint kivizsgálására.

Szeretnénk megkérni a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a színház intézményét és tartózkodjanak a további feltételezéseken alapuló sajtóhírek megjelentetésétől.

Budapest, 2019. december 9.

Mihályi Győző: Rágalmazás, becsületsértés

Rágalmazásnak és becsületsértésnek nevezte Mihályi Győző azt a levelet, amelyben valaki egy állítólagos korábbi szexuális zaklatására hívta fel a figyelmet. A színművész az ATV-nek azt mondta: egyetlen egy mondatát sem ismeri el az írásnak, és szerinte egyébként is csak egy sértett emberről van szó, aki annak idején megpályázta Dörner helyét az igazgatói posztra. Hozzátette: jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

Halász: A kultúrális törvény garantálja a Gothár-ügyhöz hasonló esetek kivizsgálását

A kulturális törvény garantálja, hogy a Gothár Péterhez köthető szexuális zaklatási botrányokat kivizsgálják – jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője, a párt tájékoztató videójában. Halász János hozzátette: a Fidesz-frakció ezért támogatni fogja a törvény megszavazását. A videóban szintén megszólóló Fekete Péter kulturális államtitkár úgy fogalmazott: a törvény kimondja és tisztázza a színházak működtetésének formáit is. Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója úgy fogalmazott: a törvényjavaslat azt szolgálja, hogy a színházi rendszer tisztességesen működjön.

Együttműködési kényszernek nevezte az elmúlt hetek színházi zaklatási ügyeit Burány Sándor

Szexuális zaklatási esetekkel viccelődött Burány Sándor. A Párbeszéd politikusa együttműködési kényszernek nevezte a zaklatást az Országgyűlés örvényalkotási bizottságának ülésén. Burány kijelentéseit a mellette ülő szocialista Bangóné Borbély Ildikó nevetve hallgatta. A testület ülésén a színháztörvényről egyeztetettek a képviselők. A kormány szerint a módosításra éppen a Gothár ügy miatt van szükség.

 

Zsarolásra biztatja a főpolgármestert színházügyben Hadházy Ákos

A független képviselő szerint: Karácsony azzal tudná elérni, hogy a kormány ne vegye el tőle a színházigazgatók kinevezésének jogát, hogy megüzeni a miniszterelnöknek: ha nem vonja ezt vissza, nem lesz stadion és atlétikai világbajnokság sem. A politikus ugyanakkor megjegyzi: fájt neki, hogy amikor az elmúlt években a tüntetésekre művész szónokokat vagy akár csak konferansziét kerestek, legtöbbször nemleges válaszokat kaptak. Hadházy rendkívüli közgyűlés összehívását szorgalmazza.

Kapcsolódó cikkek:

Az ellenzék a kultúra szabadságát félti

Hír TV - Origo