2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kilépett a Jobbikból Kovács Béla, miután vádat emeltek ellene

Hír TV

2017. december 6., szerda 10:42, frissítve: szerda 20:06

A Központi Nyomozó Főügyészség mára időzítette annak bejelentését, hogy vádat emelnek a jobbikos Kovács Béla ellen. Az EP-képviselő bejelentette, hogy kilép a jobbikból, ugyanakkor abban bízik, hogy a bíróságon cáfolhatja majd az ellene felhozott vádakat.

A 2014-es választási kampány hajrájában robbant ki az úgynevezett kémügy, miután sajtóinformációk jelentek meg arról, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentést tett Kovács Béla ellen - a gyanú szerint az oroszoknak kémkedett.

Mentelmi jogát másfél évvel később függesztette fel az európai parlament - azzal a kitétellel, hogy tovább végezheti uniós munkáját, és csak jogerős bírósági ítélet esetén lehet gyanúsítottként kezelni.

„Én nagyon szeretném, ha már ebben az évben mind a két ügynek vége lenne. De ez nem rajtam áll. Meglátjuk, hogy az ügyészség vádat fog-e emelni” – fogalmazott a képviselő.

Mostanáig várt arra a politikus, hogy a fideszes legfőbb ügyészség felügyelete alá tartozó Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozás határidejének többszöri módosítása után vádat emeljen. Az EP-képviselőt a többi között az unió intézményei elleni kémkedéssel, illetve üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással" vádolják - utóbbi értéke mintegy 6 millió 200 ezer forint.

Csodálkozom, mert azt gondoltam, hogy kicsit még húzni fogják és a választási kampánynak az igazi kellős közepén teszik meg” – reagált a Jobbik elnöke.

Számított a vádemelés időzítésére a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Vona Gábor azt mondja, korábban hiába kért, nem kapott érdemi válaszokat az ügyről a szakszolgálatoktól a nemzetbiztonsági bizottság ülésén.

„Nagyon nagy baj van egy olyan országban, ahol egy titkosszolgálatot megelőz egy sajtótermék, egy újság, hogy hahó van itt egy kém és a titkosszolgálat mondja, hogy hol? Mutassátok meg. Mi lehet még ha így működnek a szolgálatok? Meg is kérdeztem, hogy miért nem értesítettek, hiszen ha Kovács Béla kém, akkor én vagyok az áldozat. Természetesen a hazámat szolgálom” – tette hozzá Vona.

A Fidesz kommunikációs igazgatója a Jobbik érintettségét is vizsgálná az ügyben.

„Tisztázódnia kell annak, h Kovács Bélának mi volt a szerepe, mit tett és mit nem tett és tisztázódnia kell annak is, hogy ez milyen módon érinti a Jobbikot, várjuk a vizsgálat eredményét” – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Az LMP felelőtlenségnek tartja, hogy a Kovács Bélával összefüggő nemzetbiztonsági ügyet, saját politikai játszmájában használja fel a kormánypárt.

„Dacára annak, hogy egy rendkívül fontos ügyről van szó, a Fidesznek gyakorlatilag semmi sem olyan fontos, mint a saját hatalomtechnikázása, nem törődik azzal, hogy a szövetségeseinknek a nemzetbiztonsági helyzetéről van szó, nem törődik azzal, hogy az ország nemzetbiztonsági helyzetéről van szó, akkor veszi elő az ügyet mikor a legnagyobb politikai profitot remélheti tőle a választások előtt. Lépjünk előre ezzel kapcsolatban” – mondta el Szél Bernadett, az LMP társelnöke. 

A jobbikos képviselő a nyomozás alatt végig tagadta bűnösségét, most közleménye szerint abban bízik, hogy bíróság előtt cáfolhatja a vádakat. A Jobbikból pedig kilép és döntését pártja is elfogadta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!