2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kikészülnek a lakók az illegális versenyektől

Hír TV

2018. május 8., kedd 08:11, frissítve: kedd 08:38

Új helyen tűntek fel az éjszaka sebességrekorderei - tudta meg a Riasztás. Újabban Fót szélén tartják az éjszakai illegális gyorsulási versenyeket. A közelben lakók tehetetlenek. A rendőrség sem segít. De biztos, hogy a tiltás a legjobb megoldás? A szakemberek szerint ideje lenne legális keretek közé szorítani a vakmerő amatőrök és házilag tuningolt autóik sportját.

A nappal nyugodt fótligeti luxuslakópark környékét éjszaka ellepik a tuningolt autók, hogy gyorsulási versenyen mérjék össze kié nagyobb, jobb és gyorsabb. Már hónapok óta így megy ez itt - mesélte egy ott lakó stábunknak.

Beszéltem az Auchan biztonsági szolgálatával ők mondták, hogy a dolgozóik tíz órakor, amikor bezár az áruház hétvégén nem tudják elhagyni az áruháznak a parkolóját a saját gépjárműveikkel. Nekik várni kell sokszor egy-másfél órát, hogy ki tudjanak jönni, mert annyi autó van, hogy lezárja a körforgalmat és a szembejövőbe is beállnak, és konkrétan nem lehet elhagyni az Auchant - mondta Bogyor Szabolcs, aki a többi lakóval együtt szóltak már mindenkinek akinek csak lehet, de a rendőrség hónapok óta tehetetlen.

Ugye ennek van egy zajártalommal járó kellemetlen hatása. Ugyanakkor van a közlekedésre is egy fokozottan veszélyes hatása. Ezek az autók, amik alapvetően nem felelnek meg a közlekedés szabályainak hangosak, az emissziós normákat nem teljesítik, kopott gumival, szétkoptatott gumival, nagyon rossz műszaki állapottal elvágtatnak itt mellettünk éjfélkor, egy órakor, két órakor. El lehet képzelni, amikor az út mellett lévő házaknál kétszáz autó elvonul erre, kétszáz autó elvonul arra - folytatta Bogyor Szabolcs. 

Ludman Lajos, autóvezető oktató szerint legális keretek közé kellene szorítani az amatőr gyorsulási versenyeket. Ugyanezt mondja Tóth István közlekedési jogász is, aki egyébként maga is hobbi versenyző.

Gyakorló jogászként mindig azt vallom, hogy hibás az a jogrend, amelyik csak tilt és nem engedi meg, vagy nem mutatja meg a kiutat arra, hogy végül is mit lehessen és ezeknek a fiataloknak az adrenalinjával és a technikai dolgok iránt érdeklődésével kezdeni - véli Tóth.

Hogy a szakemberek szerint mi lehetne a mindenki számára megnyugtató megoldás, és ki segíthetne az adrenalin függő gyorsulóknak elérni a céljukat, kiderül a ma esti Riasztásból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!