2021. 09. 17. Péntek Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 21:00

Belföld

Kikerült a kötelező kvóta az EU migrációs csomagjából

Kikerült a kötelező kvótarendszer az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagjából. Brüsszel helyette egyfajta rugalmas szolidaritást szeretne. Az EU ezen kívül erősítené a határőrizeti ügynökségeket, javítana a menekültügyi eljárások hatékonyságán, valamint fokozná az együttműködést harmadik országokkal is.

Tagállami felelősségvállalás, szolidaritás és humanitárius kötelesség – ezek a kulcsszavak az Európai Bizottság új migrációs stratégiájában. A paktum tartalmát az uniós intézmény elnöke, Ursula von der Leyen ismertette. A dokumentum szerint a bevándorlók szétosztása nem lesz kötelező, de minden tagállamnak részt kell vennie a közös teherviselésben, akkor is, ha nem akarnak befogadni migránsokat.

Ursula von der Leyen elismerte, hogy az Unió az elmúlt öt évben nem tudott megfelelő választ adni a migrációs kihívásokra. A Bizottság legújabb javaslata véleménye szerint gyorsabb és hatékonyabb menekültügyi eljárásokat vázol fel.

A paktum egyik központi eleme, hogy a migránsokat már az Unió külső határánál előszűrnék. Akik dokumentumokkal érkeznek, azoktól ujjlenyomatot vesznek és egészségügyi szűrésen is részt kell venniük. Az adatok pedig egy központi adatbázisba kerülnek. Minderre öt nap állna a hatóságok rendelkezésére, ez alatt az idő alatt dőlne el, hogy az illető jogosult-e menedékkérőként belépni az unió területére. Amennyiben nem, vissza kell küldeni saját hazájába.

A visszaküldés finanszírozásában pedig komoly részt kell vállalniuk azoknak a tagállamoknak, amelyek eleve ellenezték az Európába érkezett migránsok szétosztását.

Hidvéghi Balázs elmondta: a kitoloncoláshoz Magyarország kész segítséget nyújtani.

A menekültek visszatérítése azonban nem könnyű feladat. Európai Uniós statisztikák szerint a menedékjogot nem kapott, elutasított migránsok kétharmada nem hajlandó visszamenni hazájába.

A Bizottság által felvázolt migrációs paktumot még az Európai Parlament és az Európai Tanács is megtárgyalja, azt várhatóan 2021-ben vagy 2022-ben vezetik be.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

A járványról, az uniós tagságról és a pápa látogatásáról is beszélt Orbán Viktor

A kormányfő a nemzeti konzultáció jelentőségét is kiemelte. 2021. szeptember 17.

Tettyei Piknik a Tettyei Romoknál

A helyszínen van tudósítónk Szilágyi Jenő, aki az esemény védnökével, a Baranya megyei Közgyűlés elnökével, Őri Lászlóval beszélget. 2021. szeptember 17.

Illegális migránsokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök 33 illegális határsértőt tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében, akik jogellenesen próbáltak meg bejutni az országba. 2021. szeptember 17.

Legfrisebb híreink

Fricz Tamás:

Fricz Tamás kutatási tanácsadó, Alapjogokért Központ

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!