2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Kikerült a kötelező kvóta az EU migrációs csomagjából

2020. szeptember 23., szerda 22:09

Kikerült a kötelező kvótarendszer az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagjából. Brüsszel helyette egyfajta rugalmas szolidaritást szeretne. Az EU ezen kívül erősítené a határőrizeti ügynökségeket, javítana a menekültügyi eljárások hatékonyságán, valamint fokozná az együttműködést harmadik országokkal is.

Tagállami felelősségvállalás, szolidaritás és humanitárius kötelesség – ezek a kulcsszavak az Európai Bizottság új migrációs stratégiájában. A paktum tartalmát az uniós intézmény elnöke, Ursula von der Leyen ismertette. A dokumentum szerint a bevándorlók szétosztása nem lesz kötelező, de minden tagállamnak részt kell vennie a közös teherviselésben, akkor is, ha nem akarnak befogadni migránsokat.

Ursula von der Leyen elismerte, hogy az Unió az elmúlt öt évben nem tudott megfelelő választ adni a migrációs kihívásokra. A Bizottság legújabb javaslata véleménye szerint gyorsabb és hatékonyabb menekültügyi eljárásokat vázol fel.

A paktum egyik központi eleme, hogy a migránsokat már az Unió külső határánál előszűrnék. Akik dokumentumokkal érkeznek, azoktól ujjlenyomatot vesznek és egészségügyi szűrésen is részt kell venniük. Az adatok pedig egy központi adatbázisba kerülnek. Minderre öt nap állna a hatóságok rendelkezésére, ez alatt az idő alatt dőlne el, hogy az illető jogosult-e menedékkérőként belépni az unió területére. Amennyiben nem, vissza kell küldeni saját hazájába.

A visszaküldés finanszírozásában pedig komoly részt kell vállalniuk azoknak a tagállamoknak, amelyek eleve ellenezték az Európába érkezett migránsok szétosztását.

Hidvéghi Balázs elmondta: a kitoloncoláshoz Magyarország kész segítséget nyújtani.

A menekültek visszatérítése azonban nem könnyű feladat. Európai Uniós statisztikák szerint a menedékjogot nem kapott, elutasított migránsok kétharmada nem hajlandó visszamenni hazájába.

A Bizottság által felvázolt migrációs paktumot még az Európai Parlament és az Európai Tanács is megtárgyalja, azt várhatóan 2021-ben vagy 2022-ben vezetik be.

Hír TV