2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kiiktatták a versenyhelyzetet

Hír TV

2018. április 22., vasárnap 17:33, frissítve: vasárnap 18:35

A választások előtt visszafogta a közbeszerzéseket a kormány, de április 8. óta sorra jelennek meg a felhívások, eredményhirdetések. A szakemberek szerint nemcsak a túlárazás és a kormányközeli cégekre szabott pályáztatás probléma, hanem az is, hogy a kormányzati szervek túlsúlya gyakorlatilag kiiktatja a versenyhelyzetet.

A közbeszerzési értesítőben 13 nappal a parlamenti választások előtt, mindössze hat részvételi felhívást lehetett olvasni. Bő egy héttel a választás után már több mint harminc ajánlatvolt látható.

Ismerjük a választás évében való osztogatást, ismerjük a lefizetést, a sakkban tartást, sok mindent ismerünk, amilyen eszköztárat egyébként az elmúlt nyolc évben a Fidesz bővített is, de a közpénzek visszatartása az egy egészen furcsa jelenség - véli Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt képviselője.

A közpénzek visszafogása, majd a pénzcsapok kinyitása az ellenzéki politikus szerint egyfajta üzenet a kormány részéről.

A Fidesznek mindenféleképpen az a jó ebben, hogy egészen egyszerűen már a ciklus legelején meglehet azokat az érdekeltségi köröket vásárolni ezen keresztül, vagy maga mellett tartani, azokat akiket már magánál tudott, hogy azt is láttuk, hogy lényegében oligarcha hálózatot cserélt Orbán Viktor itt az elmúlt nyolc év során, és elkezdte gyakorlatilag a saját családját és a saját barátait kitömni közpénzből illetve EU-s pénzekből - tette hozzá Bősz.

Folytatódnak a drága beruházások mint a Városliget beépítése, a Néprajzi és a mélygarázs már épül, a sort a Magyar Zene Háza, a Nemzeti Galéria és a Városligeti Színház folytatja majd. Az eredeti tervek nyolcszorosába kerülhet a munka. Magyarországon a közbeszerzések hetven százalékát a kormányzati szervek bonyolítják le.

Egy végletekig centralizált közbeszerzési piacot figyelhetünk meg, míg a fejlett országok, az OECD országok átlaga pont a fordítottja, általában a központi kormányzati szervek csak olyan harminc százalékban költik el vagy bonyolítják le közbeszerzési eljárásokban, mindenképpen mutatja azt hogy a magyarországi közbeszerzéseket a központi kormányzat a saját céljaira használja, talán lehet ezt mondani - mondta a Transparensy International közpénzügyi programjainak vezetője, Nagy Gabriella.

A szakértő szerint ez a gyakorlat - a politikai tartalmától függetlenül is - veszélyes, mert a versenyhelyzetet iktatja ki a magyar gazdaságból.

Még egy átlagos évben is 50-60 százaléka a közbeszerzéseknek ugye uniós forrásból lett finanszírozva, ugye azt is mutatja: ha egyszer csak nem lesznek ezek az uniós források, vagy jóval kevesebb lesz, akkor szinte elkerülhetetlen az, hogy nagyon súlyos gondok jelentkezzenek a magyar gazdaságban - folytatta Nagy Gabriella.

A civilek arra figyelmeztetnek, hogy a 2020-ig rendelkezésre álló uniós támogatási keretet ráadásul a kormány indokolatlanul gyorsan költi el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!