2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kihűlés, fagyhalál: válasz helyett maszatolás

Hír TV

2018. február 4., vasárnap 09:48, frissítve: vasárnap 13:18

Továbbra is hallgat a kormányzat arról, hogy hányan fagytak meg a télen. A Magyar Szociális Fórum adatai alapján ősztől január végéig 114-en haltak meg a hideg miatt Magyarországon – legtöbben a szabad ég alatt és kórházba szállításuk közben. A fűtetlen lakásukban végzetesen kihűlő emberek aránya 40 százalék körüli. A kormány politikája továbbra is abban merül ki, hogy arra inti a veszélyeztetett embereket, húzódjanak meleg helyre a hideg elől. Az emberjogi szervezet képviselője szerint míg a kilakoltatáshoz való jog szabadon érvényesülhet, lakhatáshoz való jogot csak a fizetőképesek élvezhetnek.

Telt ház volt a Menhely Alapítvány egyik melegedőjében decemberben: nemcsak hajléktalanok kerestek maguknak fedelet, hanem olyanok is, akiknek van ugyan lakásuk, de nincs pénzük fűtésre. 2006 és 2016 között átlagosan 200-250-en hűltek ki évente a statisztikai adatok szerint. Az áldozatok többségét saját lakásában, házában érte a halál – mondja A Város Mindenkié Mozgalom aktivistája. A szervezet egyik célja, hogy a lakhatás alapjog legyen.

Pontos adatai nincsen a csoportnak az áldozatok számáról: „nagyon titkolózik mind a belügy, mind az egészségügyi szféra, nem szereti nyilvánosságra hozni. Egy hét múlva lesz a csoportnak egy pere az ORFK-val, mert nem akarja kiadni az adatokat” – nyilatkozta Balog Gyula aktivista.

Az MSZP-kormány egykori szociális államtitkára évente megkérdezi a kormánytól, hogy hányan hűltek ki. Korózs Lajos tavaly és az idén sem kapott tisztességes választ az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárától. Rétvári Bence számot nem mondott, csak szidta a szocialistákat.

Konkrét adattal a Miniszterelnökség vezetője sem szolgált csütörtöki sajtótájékoztatóján:

„Idáig enyhe tél volt, kicsi a valószínűsége, hogy sokan lennének.”

A Magyar Szociális Fórum 114 halálesetet regisztrált január végéig saját forrásai alapján. A szervezet is kért információt a rendőrségtől, ám közölték vele, hogy az adatszolgáltatást leállították.

„Tipikusan arra irányuló kísérlet, hogy eltussolják az adatokat, megfosztva a közvéleményt a tisztánlátástól, hiszen a fagyhalál mindenképpen szívleállással ér véget. De kevés az az orvos, aki össze merné téveszteni a hipotermiát a hipertóniával” – jegyezte meg Simó Endre, a fórum alapítója.

A 2017-es statisztikai adat egyelőre nem ismeretes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!