2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Kihirdették a 2019. évi felsőoktatási ponthatárokat

Kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az eredményeket több városban is ponthatárváró rendezvényen kísérték figyelemmel a diákok. Idén 112 ezren próbálnak bejutni a felsőoktatásba, ez három ezerrel több, mint a tavalyi évben.

  • Kihirdették a 2019. évi felsőoktatási ponthatárokat

Már kora este sok diák érkezett az ELTE Lágymányosi Campusára, idén itt tartották a fővárosi ponthatárváró rendezvényt. A felvételizők közül sokan izgultak, hogy bekerülnek-e az általuk megjelölt felsőoktatási intézménybe.

A ponthatárokat végül este nyolc órakor hirdették ki. Sokan örömükben sírva is fakadtak. Rekordszámú hallgatót vettek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, itt több mint 10 ezer elsőéves kezdi meg ősszel tanulmányait. A legmagasabb ponthatár 2019-ben a 490 volt, ennyit kellett azoknak elérniük, akik a Pécsi Tudományegyetem germanisztika alapképzésére jelentkeztek. Az alapszakok közül műszaki képzésre vették fel a legtöbb jelentkezőt, de a legkeresettebb szakok közé tartoznak a bölcsészettudományi, az orvos- és egészségtudományi, valamint az informatikai képzések is.

Az oktatásért felelős államtitkár elmondta: idén háromezerrel több diák folytathatja tanulmányait a felsőoktatásban.

"Valamivel több mint 112 ezer jelentkezőből 80 ezer közelében vettünk föl, 78 900-at ha jól emlékszem, amelyik 3000-el több mint tavaly volt és ha a jelentkezők számához viszonyítom a felvettek számát, akkor többen boldogak ma, mint akik szomorúak ma, és ez egy fontos dolog."

- fogalmazott Bódis József, az EMMI oktatásért felelős államtitkára.

Állami támogatással mintegy 62 ezren, míg önköltséges formában csaknem 17 ezren tanulhatnak tovább.

"A jelentkezők számában a 105 ezres vagy 105 ezer körüli jelentkezőszám három évben volt, és 2016-hoz hasonló eredmény jött ki a mostani felvételizők számát tekintve."

- mondta Horváth Zita, az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

Azok a diákok, akik nem nyertek felvételt egyik intézménybe sem, a pótfelvételi eljárás során jelentkezhetnek újra. A jelentkezési és hitelesítési határidő augusztus 7-e, a ponthatárokat augusztus 26-án állapítják meg.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!