2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Kihirdették a 2019. évi felsőoktatási ponthatárokat

2019. július 25., csütörtök 13:46

Kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az eredményeket több városban is ponthatárváró rendezvényen kísérték figyelemmel a diákok. Idén 112 ezren próbálnak bejutni a felsőoktatásba, ez három ezerrel több, mint a tavalyi évben.

Már kora este sok diák érkezett az ELTE Lágymányosi Campusára, idén itt tartották a fővárosi ponthatárváró rendezvényt. A felvételizők közül sokan izgultak, hogy bekerülnek-e az általuk megjelölt felsőoktatási intézménybe.

A ponthatárokat végül este nyolc órakor hirdették ki. Sokan örömükben sírva is fakadtak. Rekordszámú hallgatót vettek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, itt több mint 10 ezer elsőéves kezdi meg ősszel tanulmányait. A legmagasabb ponthatár 2019-ben a 490 volt, ennyit kellett azoknak elérniük, akik a Pécsi Tudományegyetem germanisztika alapképzésére jelentkeztek. Az alapszakok közül műszaki képzésre vették fel a legtöbb jelentkezőt, de a legkeresettebb szakok közé tartoznak a bölcsészettudományi, az orvos- és egészségtudományi, valamint az informatikai képzések is.

Az oktatásért felelős államtitkár elmondta: idén háromezerrel több diák folytathatja tanulmányait a felsőoktatásban.

"Valamivel több mint 112 ezer jelentkezőből 80 ezer közelében vettünk föl, 78 900-at ha jól emlékszem, amelyik 3000-el több mint tavaly volt és ha a jelentkezők számához viszonyítom a felvettek számát, akkor többen boldogak ma, mint akik szomorúak ma, és ez egy fontos dolog."

- fogalmazott Bódis József, az EMMI oktatásért felelős államtitkára.

Állami támogatással mintegy 62 ezren, míg önköltséges formában csaknem 17 ezren tanulhatnak tovább.

"A jelentkezők számában a 105 ezres vagy 105 ezer körüli jelentkezőszám három évben volt, és 2016-hoz hasonló eredmény jött ki a mostani felvételizők számát tekintve."

- mondta Horváth Zita, az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

Azok a diákok, akik nem nyertek felvételt egyik intézménybe sem, a pótfelvételi eljárás során jelentkezhetnek újra. A jelentkezési és hitelesítési határidő augusztus 7-e, a ponthatárokat augusztus 26-án állapítják meg.

HírTV