2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Kiemelték és hatástalanították a Városligetben talált bombát

Kiemelték a bombát a Városligetben. A tűzszerészek rekordidő, mindössze 30 perc alatt a felszínre hozták és hatástalanították a héten talált második világháborús, szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos romboló-bombát. A munkálatok idejére 500 méteres körzetben 3500 embernek kellett hagynia otthonát.

  • Kiemelték és hatástalanították a Városligetben talált bombát

Üresek ezek a belvárosi utcák péntek reggel. A szomszédos Városligetben ugyanis kedden este egy bombát találtak.

Rendőrök és önkormányzati rendészek lepték el az utcákat, ugyanis biztonsági okokból a bomba 500 méteres körzetében mindenkinek el kellett hagynia otthonát és munkahelyét. 3500 embert érintett a kiürítés. Reggel nyolc órától több tucat egyenruhás kereste fel egyenként a lakókat. Bár az érintetteknek nem nagyon tetszett, hogy el kellett menniük otthonról.

Hát aki keres az talál, hát idefigyeljen. 55 éve lakom itt. Itt volt április negyedikei felvonulás, amikor döngött a föld meg minden mert a szomszédom aszongya, hogy és ha fölrobbant volna... Mondom, ha 75 évig nem robbant fel semmi akkor most se. Ha csak nem ez van, mint most - mondta egy idős hölgy. 

Ez az a 100 kilós második világháborús szovjet rombolóbomba, ami miatt kellett kiüríteni a környéket. Itt még félig a földben van így a szakértők nem tudták megállapítani, hogy éles-e a bomba.

Ahhoz, hogy a robbanótestet hatástalanítsuk ahhoz ki kell emelnünk a jelenlegi helyzetéből, hogy hozzáférjünk a fenékgyújtó szerkezethez. Ez fizikai behatással jár. Tehát ezért van szükség a biztonsági intézkedések megteremtésére.

A hatástalanítást csak akkor tudták elkezdeni, amikor már teljesen kiürítették a környéket. A rendőrök még a forgalmat is elterelték a lakosság biztonsága érdekében. Az útlezárás csupán egy órán keresztül tartott, ugyanis a tűzszerészek villámgyorsan mindössze 30 perc alatt kiemelték és hatástalanították a 100 kilós világháborús robbanótestet.

Miután feltártuk a bombát és kiemeltük az eredeti helyéről ezután le kellett vágnunk a bombaszárnyat, hogy hozzáférjünk a gyújtófészekhez. Ezt követően megállapítottuk, hogy a gyújtószerkezet nem tartalmaz a bomba. Tehát elszállítjuk a magyar honvédség központi gyűjtőébe - fogalmazott a Magyar Honvédség századosa, Debrődi Péter.

A bombát végül Vácra a Honvédség raktárába szállították – ahonnan majd később egy központi megsemmisítőbe viszik – ahol majd ellenőrzött körülmények között megsemmisítik, azaz felrobbantják. A Tűzszerészeket évente csaknem 2500 alkalommal riasztják ilyen vagy ehhez hasonló bombákhoz és egyéb robbanószerekhez.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!