2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Keveset tudni Orbán „karácsonyi ajándékáról”

Hír TV

2017. november 7., kedd 14:58, frissítve: kedd 15:23

Lassan egy hónapja nem tudjuk kideríteni, hogy mennyibe kerül az adófizetőknek a nyugdíjasok karácsonyi Erzsébet-utalványa.

Az október 18-i bejelentés óta nem sikerült kiderítenünk, hogy mennyibe fog kerülni az adófizetőknek Orbán Viktor idei, nyugdíjasoknak küldött karácsonyi ajándéka. Ismert, a kormányfő októberben jelentette be, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok decemberben.

A bejelentést követően a Hír TV online megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy mennyi pénzt szán erre a kormány, összesen hány nyugdíjas kap „ajándékot”, illetve idén is fognak-e a határon túlra postázni utalványokat. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen adatbázis alapján állítják össze, kinek kell elküldeni a 10 ezer forintos utalványt – hiszen a Soros-terves nemzeti konzultáció esetében már akadtak ezzel problémák, elhunytak és nem létező személyek is kaptak levelet. Minderre az NGM sajtóosztálya egy automatikus választ küldött, „a Nemzetgazdasági Minisztériumnak küldött elektronikus levele megérkezett. Szíves türelmét kérjük, amíg munkatársaink válaszolnak  a megkeresésére.” Válasz október 18-a óta nem érkezett. Hasonló kérdésekkel kerestük meg az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-t is, ám válasz mindeddig tőlük sem érkezett.

 
MTI
 

Kerestük a Magyar Postát is, tőlük azt szerettük volna megtudni, hogy megkötötték-e már a kézbesítési szerződéseket a kormánnyal, illetve mennyit szán a kabinet postaköltségre. Azt is megkérdeztük, hogy hány küldeményt fognak kihordani, mennyit és mennyiért postáznak külföldre, illetve nem fog-e fennakadásokat okozni a munkaerőhiány.

Idei adatokat egyelőre nem tudunk, ám tavaly nagyjából 2,8 millióan kaptak 10 ezer forintos utalványt karácsonykor, ez 28 milliárd forintnyi Erzsébet-utalványt jelent. Ez nem csak a nyugdíjellátásban részesülőknek járt tavaly, összesen 24 különféle járadékban részesülőknek postázták a 10 ezer forintos ajándékot.

Kidobott tízmilliók, fölöslegesen

Tavaly 71 országba, összesen 32 550 küldeményt továbbított a Magyar Posta, azaz ennyi külföldön élő nyugdíjas kapta meg a kormányfő „karácsonyi ajándékát”. Mindez azért is abszurd, mert az Erzsébet-utalványokat nyilvánvalóan csak Magyarországon lehet beváltani, mindez összesen 325 millió forintnyi utalványt jelent, amelynek vélhetően csak a töredékét használták fel a címzettek. Mindezért a posta 1600 forintot kért küldeményenként – a belföldi tarifa egyébként 400 forint volt –, tehát a kormány nagyjából 52 millió forintért küldte szét a világba a csak Magyarországon érvényes utalványokat. A kabinet azzal indokolt, hogy szerették volna, ha „mindenki, lakcímtől függetlenül megkapja az utalványokat.”

 
Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet
 

Így jutottak ki az utalványok Ausztráliába például, ahonnan egy nyugdíjas házaspárnak nagyjából 700 ezer és 1,5 millió forint közötti összeget kell kifizetnie, hogy repülővel haza tudjon jönni decemberben (legalábbis a tavalyi utalványok azév december 31-ig voltak érvényesek), hogy el tudja költeni Orbán Viktor 20 ezer forintos „ajándékát”. Az út Sidney-ből az egyik repülőjegy-foglalásokkal foglalkozó weblap szerint 28 és 45 óra között lenne Budapestre. Valljuk be, nem sokan vállalnának be ekkora utat 10-20 ezer forintért, sokkal valószínűbb, hogy aki tudja, visszapostázza az utalványt Magyarországra a családtagoknak, vagy egyszerűen kidobja.

Jelentős extraprofit az államnak

A Magyar Nemzet számításai szerint a szelvényeket kibocsátó Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. akár 2,1 milliárd forintos extra bevételre is számíthat a kormány karácsonyi ajándékának köszönhetően. Ez az összeg alapjában véve két tételből jön össze. A zrt. az utalványok eladásakor 2 százalékos szolgáltatási díjat számol fel, azaz amikor az állam megveszi a 2,8 millió nyugdíjasnak járó, összesen 28 milliárd forintba kerülő utalványokat, további 560 millió forint szolgáltatási díjat is fizetnie kell. Még nagyobb bevétele keletkezhet az utalványforgalmazónak, amikor az elfogadóhelyek visszaviszik a szelvényeket, hogy valódi pénzre váltsák őket. Ekkor – a július óta érvényben lévő szerződési feltételek szerint – 6 százalékos beváltási díjat könyvel el, ami összesen 1,62 milliárd forintot jelent.

Ugyanakkor az utalványforgalmazó titokban tartja, hogy pontosan mire is költik a bevételeiket. A közérdekűadat-igényléseket rendre elutasítják, pedig a cég az állami és szakszervezeti tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány birtokában van.

Orbán levelet is küld

Nemcsak a 10 ezres utalványt küldték ki a nyugdíjasoknak, hanem Orbán Viktor nekik írt levelét is.

 
MTI
 

 Ebben a kormányfő az elmúlt évek eredményeit sorolta, illetve azt írta, hogy „soha nem szabad feledni, hogy a siker mögött évtizedes munka áll, amit azok végeztek el, akik ma már nyugdíjból élnek.”

A plusz levelezés nagyjából 81 millió forintjába került az adófizetőknek. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára ennek kapcsán akkor azt írta, hogy a miniszterelnöki levelek nyomdai költségeit a tárca fizette ki, a postai költséget pedig az „Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság viseli”.

Kézbesítési felfordulás

Tavaly sokáig nem volt világos, hogy ki és mennyiért fogja kivinni a küldeményeket. Ugyanis a kormány első körben nem tudott megállapodni a Magyar Postával, így Lázár János tavaly december elején végül arról beszélt, hogy a postások helyett kormányhivatalnokok viszik ki a küldeményeket a nyugdíjasoknak – az akkori hírek szerint a posta 480 forintért kézbesítette volna a küldeményeket.

Végül az árat sikerült lealkudni bruttó 400 forintra levelenként, így mégsem a járási és kormányhivatalok munkatársai voltak a „postások”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!