2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Kevesebb pénz jöhet Brüsszelből 2020 után

Hír TV

2018. január 10., szerda 19:48, frissítve: szerda 20:50

Hiába fizetne be többet Magyarország az EU-s kasszába, valószínűleg kevesebb pénz jön majd Brüsszelből 2020 után. Többek között a Magyarország számára eurómilliárdokat jelentő kohéziós alapok és az agrárforrások megnyirbálására készül az Európai Bizottság, elsősorban a britek kilépése és a növekvő biztonsági, védelmi kiadások miatt.

„Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci” – a Puskás Ferencnek tulajdonított híres mondást idézte hétfőn Lázár János Brüsszelben, amikor az EU 2020 utáni költségvetéséről volt szó. A britek kilépése után várhatóan minden tagállamnak többet kell fizetnie, ezt Magyarország fel is ajánlotta.

„Magyarország kész arra, hogy többet fizet az Európai Unió következő kasszájába. Több feladat, több befizetés. Készek vagyunk a nemzeti hozzájárulásunkat GNI-arányosan 1,2 százalékra növelni” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Európai Bizottság első alkalommal tanácskozott a kérdésről, az illetékes biztos szerint a tagoknak 1,1 és 1,2 százalék közötti értékkel kellene majd többet fizetniük. Azonban még így is szinte biztos, hogy például a Magyarország számára fontos kohéziós és az agrárkasszában kevesebb pénz lesz. Valamint tovább tart a vita arról, hogy büntessék-e azokat az országokat, ahol gond van a demokráciával.

„A jogállamiság a közösségi értékeinket jelentő feltétel, aminek eleget kell tenni ahhoz, hogy a költségvetési forrásokból részesedni lehessen. Ez az egyik lehetőség. A másik az, hogy ha a jogállamisági feltételek teljesülnek, akkor kiegészítő forrásokat lehetne rendelkezésre bocsátani” – mondta el, Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetési biztosa.

Brüsszelben azt is fontolgatják, hogy költségvetésből hiányzó összeg egy részét új adófajtákkal pótolják, például szeretnék megadóztatni a környezetbe kikerülő műanyagokat.

„Hogy a megszorítások pontosan milyen területeket és milyen mértékben érintenek, az májusban derül ki, az Európai Bizottság ekkor hozza nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos javaslatát, és ebben a javaslatban lehet benne a jogállamisági feltételrendszer. Ezt követően a tagállamok vitatkoznak majd erről a témáról, akik várhatóan jövő év májusában már a britek nélkül hozzák meg végső döntésüket” – mondta a Hír Televízió brüsszeli tudósítója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!