2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Két pincészetet záratott be ideiglenesen a Nébih Tokaj-Hegyalján

Hír TV

2018. október 13., szombat 07:01

Egy négynapos akció keretében 25 borászatot, italkimérést és vendéglátóipari egységet ellenőrzött a hatóság. Többségüket rendben találták, egy esetben azonban rosszul vezették a pincekönyvet, máshol pedig nem tudták igazolni a gyümölcs eredetét.

A Tolcsvai családi vállalkozásban harminc éve termelnek szőlőt, és hét éve palackoznak bort. 17 hektáron az összes Tokaj-hegyaljai fajtát termesztik.

„Az idei termés az ugye, cukorban gazdagok vagyunk, a száraz borra, arra nagyon oda kellett figyelnünk, hogy időben szüreteljük, állandóan mérni kellett a cukrot. Egy jó évet tudunk zárni, azt mondom, mennyiségileg is és minőségben is” – mondja Czemiczki István.

Míg a borok minősége a gazda szerint kifogástalan, az adminisztrációban akadtak hibák. Augusztus elején egy előre bejelentett ellenőrzésen több szabálytalanságot is talált a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) a pincészetnél.

„Adminisztratív hibák történtek, a pincekönyv helytelen vezetésével kapcsolatosan. Szerintem, legalábbis az én gondolásom szerint, jól vezettem, de hál' Istennek, örülök, hogy a Nébih itt volt, így legalább rámutatott azokra a dolgokra, amiket nem úgy csináltunk, ahogy kellett. Nehezen viseltük el, de így legalább fogom tudni, hogy hogyan kell vezetni” – tette hozzá a férfi.

A borászat működését egy időre felfüggesztették, csakúgy, mint egy göncruszkai pálinkaüzemét, ahol nem tudták egyértelműen bizonyítani a gyümölcs eredetét. A Nébih a négynapos Tokaj-hegyaljai ellenőrzési sorozaton 12 településen 25 helyet vizsgáltak meg. A gazdálkodók mellett borkimérések és vendáglátóipari egységek is szerepeltek a listán. A hatóság szerint az akció sikeres volt.

„A technológiai és adminisztrációs fegyelem magas a Tokaji Borvidéken. Kisebb hiányosságokra azért több esetben fel kellett hívni a figyelmet. Ilyen esetekben a vállalkozásoknak nyolc napon belül kell intézkedési tervet benyújtaniuk részletes határidőkkel, hogy mikorra vállalják a hibák kijavítását” – ismertette Barátossy Gábor, a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának vezetőhelyettese.

Összességében elmondható, hogy az ellenőrzési sorozatot az üzemek, vendéglátók megértéssel fogadták, egyértelmű volt számukra, hogy az ellenőrzés célja nem a szankcionálás, hanem a segítségnyújtás a Nébih részéről.

A két felfüggesztett egység azóta pótolta a hiányosságokat, így azok tovább működhetnek.