2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Belföld

Két és fél év sötétség után kigyúltak a fények a ferencvárosi lakótelepen

Két és fél év után újra van világítás azon a ferencvárosi lakótelepen, ahol a Panaszkönyv stábja bő egy évvel ezelőtt forgatott. A helyiek azt mondják, a nyilvánosság ereje törte meg a helyi polgármesteri hivatalt, ha az ügy nem került volna képernyőre, továbbra is sötétek lennének az utcák.

  • Két és fél év sötétség után kigyúltak a fények a ferencvárosi lakótelepen

A közvilágítás biztosítása önkormányzati feladat, mindenkinek alanyi jogon járna, a  ferencvárosi lakótelepen mégis húsz évig fizetni kellett érte.

 „Teljesen sötét van a házak között” – panaszkodott korábban egy helyi asszony, aki a biciklilámpájával igazodott el az éjszakában.

„Gyakorlatilag úgy van, hogy botorkál az ember a sötétben, szó szerint. Ha az utca elején megemelkedik a fagyökér, nem egyszer hasra akartam esni én is, meg mások is” – mondta egy férfi, aki elmondása szerint sokszor csak találgatja, mi merre van.

 A kálvária a 90-es években kezdődött, amikor a telepen lévő lakásokat az önkormányzat értékesítette. Ekkor lettek utcák a házak közti területekből, az akkor megválasztott közös képviselő pedig vállalta, hogy a kültéri világításért ezentúl a lakók fizetnek.Érthetlen, hogy miért, hisezn ezt a jogszabályok akkor sem tették, és most sem teszik lehetővé.

„Amikor közterületté nyilvánították ezeket a kis utcákat,  a ferencvárosi önkormányzatnak ennek a hálózatnak a tulajdonjogát át kell volna passzolnia a fővárosi önkormányzatnak - nyilatkozta a Hír TV-nek Balázs-Csiki Attila közös képviselő.Ez azonban nem történt meg, lényegében azért, mert az átadás előtt cirka 120 milliót kellett volna a hálózat felújításra költeni, ez pedig fájt volna a városrész büdzséjének.” 

Balázs-Csiki néhány éve vette át a közös képviseletet, és elhatározta: végére jár, hogyan lehet, hogy egy olyan dologért kell fizetniük a lakóknak, amiért a fővárosban senki másnak, azaz a közvilágításért és annak karbantartásáért.

„Az akkori közös képviselő azt mondta, ez a hagyomány, hogy így örököltük meg az önkormányzattól, amikor eladták” - nyilatkozta Balázs-Csiki. Úgy tűnt, az ELMÜ is hasonló okból küldte nekik a számlákat, és amikor a lakók rájöttek, hogy húsz évig hülyét csináltak belőlük, úgy döntöttek, elég volt, és nem fizették tovább a csekkeket. Az ELMÜ válaszlépésnek lekapcsolta a világítást. 

A Panaszkönyv stábja ezen a ponton kapcsolódott be a történetbe. Tekintve, hogy önkormányzati feladatról van szó, a stábunk a ferencvárosi önkormányzatot hajkurászta, amely hosszas egyeztetés után írásban válaszolt. Levelükben egy új fogalommal ismertettek meg bennünket, hiszen azt írták, a telepen valójában nem is közvilágítás, hanem térvilágítás van, így nekik semmi közük nincs az ottani lámpákhoz. Akkor úgy tűnt, így akarták megúszni, hogy a világításrendszer körüli herchurca a nyakukba zúduljon. A média és a nyilvánosság ereje azonban megtörte a polgármesteri hivatalt. Az új közvilágítási hálózat kiépítéséig átvették a meglévő hálózat tulajdon- és üzemeltetési jogát, majd néhány hónappal később visszakapcsolták a fényeket. „Meg is ünnepeltük, hiszen majdnem három év után sikerült ezt elérnünk” - mondta Balázs-Csiki.

A helyiek szerint, ha nincs a Hír TV és a Panaszkönyv, még ma is sötétben tapogatoznának.  Az önkormányzat kártérítést is ígért, azaz visszaadná a lakóknak a húsz év alatt befizetett összeget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!