2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Készülnek a kemény télre a katasztrófavédők

Hír TV

2017. november 18., szombat 18:11, frissítve: szombat 18:18

Fák dőltek az útra a Mátrában – ezúttal viszont csak gyakorlatot tartottak. A katasztrófavédelem, a rendőrség és a közútkezelő az áprilisi havazás miatt kialakuló vészhelyzetet modellezte közösen. A gyakorlat célja, hogy hasonló helyzetekben minél gyorsabban és hatékonyabban dolgozzanak együtt a mentést végzők.

Jelentős károkat és hatalmas fennakadást okozott a havazás áprilisban. A hó súlya alatt megrogyó fák az utakra dőltek, településeket zárva el a külvilágtól. A Felső-Mátra napokig megközelíthetetlen volt.

Az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre minden évben többnapos gyakorlattal készülnek a katasztrófavédelem munkatársai. Az idén először megtörtént eseményt, az április 19-i havazást dolgozták fel.

„Az ilyen események felszámolására óhatatlanul kell a társszervekkel való együttműködés, együtt gondolkodás és együtt dolgozás. A kapcsolatokat, a kapcsolódási pontokat életben kell tartani, a gyakorlatokat ilyen tekintetben is szervezzük. De szervezzük azért is, hogy a mögöttem lévő 150 önkéntes, aki a mai nap folyamán a gyakorlaton részt vesz, gyakorolja. Gyakorolja a technikát, hogy kell a láncfűrészt karbantartani, milyen munkavédelmi szabályokat kell betartani” – ismertette Erdei Krisztián katasztrófavédelmi főigazgató.

A Magyar Közút Zrt. az útra dőlő fák feldarabolásával, majd elszállításával vett részt az áprilisi akadálymentesítésben. A társaság már november elején elkezdte a téli felkészülést.

„Országosan 93 mérnökségünkön keresztül 9300 munkatársunkkal látjuk el a téli útüzemeltetési feladatokat, illetve több mint 725 munkagép vár bevetésre a téli időszakban is. Bár eddig nem volt igazán télies időjárás, és a közlekedők valószínűleg nem is vehették észre, de több megyében, így például Heves megyében is végeztünk síkosságmentesítési munkákat” – mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs vezetője.

A Mátraszentimre és Galyatető között tartott gyakorlat helyszíne része annak a munkaterületnek, amelyben az Egererdő Zrt. fakitermelést végez. A munka során a közvetlenül az út mellett álló fákat vágják ki.

„Az erdőgazdaság és a közútkezelő megállapodása alapján sok-sok kilométeren keresztül az idén és jövőre várhatóan mentesíteni tudjuk a leeső fáktól, a leeső ágaktól a közút jelentős részét” – ismertette Dudás Béla, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének vezetője.

A katasztrófavédelmi gyakorlat vasárnap is folytatódik, így ismét útlezárásra és forgalomkorlátozásra kell számítani Mátraszentimrén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!