2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Belföld

Kérik a miniszterelnököt, hogy „semmi szín alatt” ne engedje át ezt a jogot

A Fidesz is tiltakozik az ellen, hogy akár részben elvegyék a határvédelem jogát az uniós tagállamoktól. Angela Merkel német kancellár javaslata szerint az uniós országok szuverenitásuk egy részét át kellene, hogy adják a közösségi határvédelmi szervnek, a Frontexnek. A kérdésben azonban az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács mondja ki a végső szót.

  • Kérik a miniszterelnököt, hogy „semmi szín alatt” ne engedje át ezt a jogot

Szögesdrót, kerítés, kamerák és magasles – három éve megszokhatták a látványt a szerb–magyar határ közelében élők. A határzárat több ezer rendőr is védi. És még több védené a jövőben az Európai Bizottság elnökének javaslata szerint.

„Azt szeretném, hogy 2020-ra 10 ezer főből álló készenléti alakulat álljon fel, amely segítséget nyújt a több mint 100 ezer tagállami határőrnek” – mondta szerdai brüsszeli évértékelőjében Jean-Claude Juncker. A német kancellár ugyanezen a napon még tovább ment: Berlinben Angela Merkel arról beszélt, hogy a tagországoknak szuverenitásuk egy részéről lemondva kell, hogy megszervezniük a közös határvédelmet. „Ez azt is jelenti ugyanakkor – és én emellett fogok kiállni –, hogy a nemzetek, amelyek a külső határoknál vannak, nemzeti kompetenciájuk egy részét le kell, hogy adják, hogy a Frontexet átfogó hatáskörökkel ruházhassuk fel” – fogalmazott Merkel.

Az Európai Bizottság javaslatában ugyanakkor az szerepel, hogy a fogadó tagállam felügyelete mellett dolgozhatnának a közös uniós határőrség, a Frontex határőrei. Vagyis Angela Merkel javaslatai nem azonosok az Európai Bizottságéval.

Orbán Viktor mindenesetre a terveket úgy értelmezte, hogy azok valójában a migránsok beengedéséről szólnak. „Zsoldosokat küldenek ide Brüsszelből, és Brüsszelből mondják meg nekik, hogy hogyan kell védeni a magyar határt. És ne legyen illúziónk: be fogják engedni a migránsokat, ha övék a magyar határvédelem. Tehát a következő csata neve – ez egy hét múlva Salzburgban már asztalon lesz –, hogy vajon el lehet-e venni a tagállamoktól a saját határőrizetükhöz való jogukat” – jelentette ki Orbán Viktor a közrádió 180 perc című műsorában.

A tagállami szuverenitás a legkérdésesebb pont, véli a Hír TV-nek nyilatkozó külpolitikai szakértő. „A végső döntést ugyanakkor mindenképpen az Európai Tanács hozza meg. Tehát ebben a formában az Európai Bizottság kizárólag javaslattevő intézmény lesz és végeredményben az állam és kormányfők fognak tudni dönteni” – mutatott rá Feledy Botond.

Tehát a tagállami kormányok feje fölött nem dönthetnek. A Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton leszögezte, hogy nem támogatják a nemzeti szuverenitás csorbítását. „Szó sem lehet arról, hogy Magyarország átadja a határvédelem jogát a bevándorláspárti brüsszeli intézményeknek” – húzta alá Hidvéghi Balázs, hozzátéve: „A magyar határt csak olyan honvédek és rendőrök védhetik, akik a magyar alaptörvényre esküt tettek, és akik számára Magyarország védelme az első”. Mint mondta, Brüsszel nem megállítani, hanem megszervezni akarja a bevándorlást. A legutóbbi dokumentumokban már nem is határvédelemről beszélnek, hanem határmenedzsmentről, jegyezte meg.

A párt kommunikációs igazgatója szerint, ha Brüsszelen múlt volna a magyar határok védelme, akkor mára Magyarország is bevándorlóország lenne. A magyar emberek azonban világosan döntöttek ebben a kérdésben; világossá tették, hogy nem akarnak Magyarországból bevándorlóországot csinálni - húzta alá. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a magyarok döntését hajtja végre, és érvényt szerez a magyarok akaratának: meg kell védenie az országot, és semmi szín alatt nem adhatja át a határőrizet jogát másoknak.

Hidvéghi Balázs közölte: a Fidesz arra kéri a kormányfőt, és abban támogatja, hogy - ahogy eddig, ezután is - minden eszközzel védje meg Magyarországot, és „semmi szín alatt ne engedje át a határőrizet jogát bárki másnak”.

A külpolitikai szakértő szerint a magyar mellett a lengyel, a görög és az olasz kormány részéről várható ellenállás, ezek az országok mindenképp nemzeti hatáskörben hagynák a határőrizet kérdését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.
Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!