2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kéményseprők: Pintér selyemzsinórt küld a lakosságnak

2017. szeptember 23., szombat 17:05, frissítve: szombat 18:21

Egy tollvonással eltörölné a családi házak kötelező kéményellenőrzését a belügyminiszter – a felelősséget pedig ezzel párhuzamosan az ingatlantulajdonosokra hárítaná. A kéményseprők szerint Pintér Sándor ezzel selyemzsinórt küld a lakosságnak, hisz jelentősen megemelkedne a szén-monoxid-mérgezések száma. A szakma egyelőre egyeztetést vár a jogalkotótól, de radikális lépésektől sem riadnak vissza.

Tavaly július óta több megyében már a Belügyminisztériumhoz tartozó, katasztrófavédelem felel az ellenőrzésért. Ennek vetne véget Pintér Sándor.

A belügyminiszter által jegyzett törvénytervezet megszüntetné a családi házak kéményeinek kötelező ellenőrzését. Az ingatlantulajdonosokra hárítaná annak felelősségét, hogy bevizsgáltatják-e szakemberekkel a kéményeket.

„Elengedték a magyar társadalom kezét, és egy selyemzsinór formájában megüzenték, hogy innentől kezdve senkinek az élete, illetve a vagyonvédelme nem érdekli a jogalkotót, a kormányzatot” – jelentette ki Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

A javaslatot semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg, a kéményseprők szerint a korábbi kötelező feladat ritkítására, most pedig a megszüntetésére azért van szükség, mert a kormány nem tudja ellátni a magára vállalt feladatot.

„A gombhoz varrva a kabátot, mintsem beismernék azt, hogy ezzel a feladattal megbuktak, inkább a törvény módosítása mellett döntöttek, amelynek eredménye az lesz, hogy egy komoly balkáni állapot, egy kaotikus állapot alakulhat ki” – figyelmeztetett Vámos.

A szakma szerint, ha a lakók rendelik meg a szolgáltatást, akkor nem lehet majd hatékonyan tervezni az ellenőrzéseket; a kéményseprők kapacitása a negyedére csökkenhet, ha összevissza címekre kell menniük. A családi házak tulajdonosainak dolgát viszont könnyítené a változtatás a katasztrófavédelem szóvivője szerint.

„A katasztrófavédelem egy jogalkalmazó szervezet, ezért az érvényben lévő szabályzat szerint látja el ezt a feladatát. Amennyiben ez a tervezet, ebben a formában megvalósul, úgy ez könnyítés lehet a lakosság számára, hiszen a lakossági a sormunka tekintetében, saját maga jelölheti ki azokat az időpontokat, amelyben igénybe kívánja venni a sormunkát. Nemcsak az első, második alkalomnál, hanem mindegyik alkalomnál ő maga jelölheti ki azt az időpontot, amikor otthon tud lenni és be tudja engedni a kéményseprőket” – vázolta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdú Márton.

A javaslatot az Országgyűlés szakbizottságai is megtárgyalják majd, az igazságügyi államtitkár szerint a szakma ott kaphat majd válaszokat. Vöner Pál kijelentette: nem ismeri a javaslat részleteit, „de azt nem gondolhatjuk komolyan, hogy a kormányzás olyan szabályozást akar bevezetni, amely életveszélyt okozna a lakosságon belül”.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol nem kötelező a kémények ellenőrzése, a szén-monoxid-mérgezések aránya tízszerese a magyar átlagnak. A kéményseprők ezért a jogalkotóhoz fordulnak. Úgy tudjuk: ha kell, radikális eszközökkel is hajlandóak tiltakozni a szabályozás módosítása ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!