2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Kéménypara: ott is javítani kell, ahol nincs baj

2017. március 1., szerda 21:07

Egy társasház több lakástulajdonosa is ki kell cserélje a fűtőberendezését, ha egyiküknél elromlott, legalábbis bizonyos kémények esetében. Egy konferencián arra hívták fel a figyelmet, hogy a zárt égésterű gyűjtőkémények esetén a lakás tulajdonosa nem végezhet javítást csak akkor, ha az összes többi lakó is elvégzi ugyanazokat a változtatásokat. A lakásonkénti akár 800 ezer Ft-os kiadásra társasházak és magánszemélyek is pályázhatnak.

Több százezren élnek abban a mintegy húszezer társasházban, amelyeknek úgynevezett gyűjtőkéménye van. Ezek a kémények szervesen kapcsolódnak a ház több lakásához is. Egy szakmai konferencián hívták fel a figyelmet arra, hogy ha egy zárt égésterű kéményhez kapcsolódó kazán meghibásodik egy társasházi lakásban, a tulajdonos ezt csak úgy javíthatja meg, ha a többi tulajdonossal együttműködik.

„A gyűjtőkémények közös szakaszainak vonatkozásában mindenképpen egységes fellépésre van szükség, tehát nem mondható el, hogy a lakó egyedül, mindenféle közösség bevonása nélkül egyszerűen egy készüléket cserél, hanem közösen kell ebben az ügyben fellépni” – mondta el Bálint Attila, az Első Magyar Kéményszövetség elnöke.

A magyar fűtőberendezések átlagéletkora húsz év, ami több mint a magyarországi autók átlagéletkora. Ha viszont valakinek zárt égésterű fűtőberendezése van, és az hibásodik meg, az összes lakónak fizetnie kell, aki a kéményhez kapcsolódik, akár 600-800 ezer forintot is. A felújítást az Európai Unió jelentős összeggel támogatja. Egy-egy társasház akár hétmillió forintra is pályázhat albetétenként. És olyan lakások is pályázhatnak, amelyeket már terhel jelzálog.

„Jelentős keretösszeg áll rendelkezésre, amely nem fogja lefedni az összes igényt, tehát a felújításra szoruló összes ingatlant. Viszont az a 115 milliárd forintos keretösszeg, ami két operatív forrásból elérhető, azért az elmúlt évtizedek legjelentősebb programja a lakossági felújítások finanszírozására” – közölte Milassin Levente, az MFB Zrt. szóvivője.

A gázipari vállalkozók egyesületének elnöke szerint egy-egy lakónak nem lesz könnyű dolga, hogy meggyőzze a szomszédjait, hogy akkor is kicseréljék a kazánjukat, ha egyébként azzal nincs baj.

„Utópia lenne azt gondolni, hogy hat emberből mind a hat elsőre meg tud egyezni abban, hogy mit kell rajta végrehajtani. Megfelelő és részletes tájékoztatás mellett látok arra lehetőségeket, hogy az emberek józan ítélőképessége abba az irányba mozdítja el a döntést, hogy megvalósítják ezt a beruházást” – mondta Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke.

A szakemberek szerint a felújítás utáni új kémény évtizedekig hibátlanul működhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!