2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Kemény, de kulturált összecsapás zajlott Dömötör Csaba és Ujhelyi István között

Földi-Kovács Andrea irányításával Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Ujhelyi István szocialista EP-képviselő vitájával folytatódott a GarázsViták sorozat a Tranzit szervezésében, a téma pedig ezúttal az volt, hogy „Magyarország jobban teljesít, Magyarország helyzete 2020-ban jobbról és balról is”.

  • Kemény, de kulturált összecsapás zajlott Dömötör Csaba és Ujhelyi István között

A szolidaritásnak nincs határa, a befogadásnak viszont igen – így kezdte Ujhelyi István arra a témafelvetésre reagálva, hogy a közelmúlt Európában elkövetett terrorcselekményei, mennyire változtathatják meg a kontinens közös menekültpolitikáját, illetve a külső határok védelmére irányuló törekvéseket. A szocialista politikus szerint senki se gondolja, hogy máshogy gondolkodnak a kormánypártiak és az ellenzékiek a biztonságról, ugyanakkor lehetnek szakmapolitikai eltérések, de – tette hozzá – azt a jószándékot, hogy az ember a családját, a környezetét, hazáját és Európáját meg akarja védeni, az egyértelmű.

A politikai cselekedetek egy ilyen stratégiai ügyben számítanak

– vette át a szót Dömötör Csaba. Az államtitkár a bécsi merénylet kapcsán elmondta, ami történt az megdöbbentő, de nem meglepő, mert átjött több millió ember Európába és teljesen egyértelművé tették, hogy köztük dzsihadisták vannak és az is kiderült, hogy azok is hajlamosak radikalizálódni, akik több generáció óta itt élnek.

Nem tudok nem gondolni arra, hogy a jobboldali közösséget hány alkalommal sértegették azért, mert azt mondták, ami zajlik nincs rendben

– tette hozzá.

Felidézte,

Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter két éve videót készített Bécs állapotáról, mire Karácsony Gergely azt mondta, az egész ország azon nevet, hogy Lázár János videót készített, most semmi oka nevetni, inkább azt mondanám, hogy ébresztő.

A szolidaritásról szólva az államtitkár elmondta, a tettek számítanak és a baloldal a szavazataival megtámogatta azokat a döntéseket, például a kvótát, ami csak súlyosbítja a helyzetet.

Reagálásában Ujhelyi István kifejtette,

nem politikai kampányra, hanem a barbarizmus, a terror megállítására van szükség, ha ebben együttműködést kér a kormány, azt megkapja tőle és az MSZP-től is.

Határzár

A vita a határzárról folytatódott és Ujhelyi István kijelentette,

a déli határzár önmagában nem védi meg Európát.

Úgy fogalmazott, ha ár-érték arányban nézzük magyar közkiadásként, akkor azt gondolom, hogy nem tölti be a célját.

Ha már felépült ’22 után egy új kormány azt lebontani nem fogja, mert biztonságérzetet ad, lehet, hogy hamis biztonságérzetet. Van köze a bécsi terrortámadásnak a déli határzárhoz? Se nem védte meg Bécset, se nem segítette elő terrorcselekményt. Vegyük tudomásul, egy kampányfogás volt, borzasztó drága politikai kampány volt a Fidesz részéről

– tette hozzá a szocialista politikus.

Dömötör Csaba szerint az MSZP-nek nem kellene megpróbálnia azt bizonygatnia, hogy ebben a kérdésben a jó oldalra állt.

Leszögezte,

a határzár működik, ezért jó lenne, ha ti is garanciát vállalnátok arra, hogy ti is támogatjátok és arra is, hogy a betelepítéseket nem.

Járványhelyzet

Ujhelyi elismerte, hogy az Európai Unió nem védekezett jól és ezáltal nem is látta el rendesen a feladatát. Ugyanakkor elmondta, az Európai Bizottság soha nem látott problémával nézett szembe, akkor érte Európát a járvány, amikor a következő hétéves költségvetést tárgyalták meg. Dömötör közölte: amikor az első esetek megjelentek a földrészen, alacsony kockázatúnak nevezték a vírust, majd a déli államok válsága idején döbbentek rá a helyzet súlyosságára. Arról is beszélt az államtitkár, hogy rengeteg kritikát kaptak a hazai szervezetek működése miatt, miközben a bizottság nem ülésezett. Dömötör szerint

Ujhelyi szövetségesei terjesztették el azt, hogy nem működött a magyar parlament, miközben s párttársak megjelentek a napi üléseken.

Azt követően a járványügyi szabályok legfrissebb szigorításáról beszéltek a képviselők. Ujhelyi támogatta az intézkedéseket. Dömötör szerint viszont, ha Ujhelyi valóban támogatja az intézkedéseket, akkor ő „utolsó mohikánként" van jelen a baloldalon.

Kamuvideó

Az államtitkár felidézte az ellentmondásos baloldali követeléseket, és elfogadhatatlannak tartotta az álhírek elterjesztését. Ismertetése szerint míg hazánkban százezer főre vetítve 19-en, az Egyesült Királyságban például 61-en haltak meg. Emlékeztetett rá, hogy az MSZP bizottsági elnöke, Korózs Lajos mutatta be az álmentőssel készített kamuvideót. Ujhelyi az álvideó kapcsán azt mondta, hogy a tényeket nem tudja és semmilyen magyarázatot nem adott, hogy a munkatársa miért vett részt a készítésben.

Majd a rendőrség kideríti, hogy álhír volt-e videó

– mondta.

A teljes vita: 

HírTV - Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!