2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Kellemetlen kérdéseket kapott Gyurcsány

A baloldal nemcsak Szijjártó Péter, hanem Orbán Viktor pénzügyeit is vizsgálná – ezt Gyurcsány Ferenc jelentette be, akinek a vagyonosodását az ügyészség már nyolc éve gyanúsnak találta. A büntetőeljárást csak az elévülés miatt úszta meg.

Az Altus Zrt. székhelye ma is Budapest belvárosában van. Ez a társaság a vagyonkezelője Gyurcsány Ferenc milliárdos értékűre becsült cégbirodalmának. A Parlament szomszédságában álló épületet 1995-ben vette meg az államtól az Altus, majd néhány hónap múlva egy állami tulajdonú cég bérbe vette tíz évre. Az ügyészség Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása után kezdte vizsgálni az ügyletet, s megállapította, hogy a Szalay utcai ingatlant átjátszották a KISZ-titkárból lett vállalkozónak a Horn-kormány idején.

2006 márciusában felmerült a hűtlen kezelés gyanújára okot adó körülmény, de a cselekmény elévült. Ugyancsak elévült az okirat-hamisítás bűncselekménye Gyurcsány Ferenc fantomcégének, a Nomentana Kft.-nek az ügyében is. Ez a társaság volt a százszázalékos tulajdonosa annak a vállalatnak, amely később a gyurcsányi privatizáció alapcége lett.

Gyurcsány Ferenc a Horn-kormány idején szerezte meg a mosonmagyaróvári timföldgyárat is. A 705 milliós vételárból 700 millió forint volt a hitel. A kölcsönt a Magyar Hitel Bank folyósította, amelynek igazgatósági elnöke nem más volt, mint Gyurcsány anyósa, Apró Piroska.

2003-ban, miután Medgyessy Péter kinevezte Gyurcsány Ferencet sportminiszterré, az ellenzékben lévő Fidesz a parlamentben kérdezett rá a gyurcsányi vagyongyarapodásra. „Ha azt kérdezik, hogy én tisztességesen boldogultam-e, azt mondom: mi az hogy, nagyon is!” – felelte a politikus.

A volt miniszterelnök tíz év elteltével, az időközben meghozott ügyészségi állásfoglalások ellenére sem mond mást.

– Ön a vagyonát törvényesen és tisztességesen szerezte?
– Igen! Más kérdés? – reagált cinikusan a Hír TV riporterének az érintett.

Gyurcsány Ferenc szerint ugyanez nem mondható el Orbán Viktorról, ezért a Demokratikus Koalíció elnöke vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez a miniszterelnökkel szemben.

„Nem valósítottam meg olyan cselekményt, amit az ügyészség leír” – válaszolta a Hír Televízió kérdésre a volt kormányfő. Arra azonban, amely az ügy elévülését firtatta, Gyurcsány kioktatóan reagált. „Rosszul tette a dolgát az ügyészség. Polt Péter vezetésével akkor sem független, hiteles szervezet volt. A vásárlás-értékesítés részletei az Altus könyvében megtalálhatók. Az ügyészség azért szerencsétlenkedett, azért húzta az időt, hogy a bíróság előtt hamis, hazug állítását ne kelljen tudni bizonyítani.”

A volt miniszterelnök azt állítja, hogy el tud számolni magánvagyonával. „Előbb voltam üzletember, utána lettem politikus. Előbbiként a jogszabályoknak megfelelően tettem a dolgom, és sikeres lettem. Azt számon kérni a politikához semmilyen kapcsolattal nem rendelkező üzletembertől, aki az üzletben sikeresen és törvényesen tette a dolgát, botorság” – fogalmazott a DK elnöke.

A baloldal kétségbeesett reakciója

Mint ismert, korábban Szijjártó Péter a Hír TV-nek kifejtette, a baloldal kétségbeesett reakciójának tartja azt, hogy vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek vele szemben a parlamentben. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!