2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Elözönlötték a Keleti pályaudvar peronjait a migránsok

2015. szeptember 3., csütörtök 13:12, frissítve: csütörtök 14:02

Nem indulnak vonatok a Keleti pályaudvarról Nyugat-Európába. A MÁV közleményében azt írta: a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntöttek így, további intézkedésig. Minden nemzetközi járatot töröltek.

8 óra után nem sokkal már a rendőrök beengedték a menekülteket a pályaudvarra, akik mintegy háromezren szinte azonnal elözönlötték a peronokat. Néhány perccel korábban még csak néhány utas tartózkodott a vágányok mellett. Azonban a menekültáradat után már nem lehet odajutni a vonatokhoz. Így, aki most utazna vonattal a Keleti pályaudvarról, annak célszerű más utazási módot választani, mert még ha indulnak is esetleg vonatok a pályaudvarról, nem lehet odaférkőzni hozzá az óriási tömeg miatt – nyilatkozta a Hír Televízió helyszíni tudósítója.

A vasúti közlekedés biztonsága miatt nem indít vonatokat Budapestről Nyugat-Európába a MÁV-Start. Ezt a migránsok még nem tudják, hiszen a kijelzőn próbálnak tájékozódni, hogy mikor indul vonat Németországba.

„A vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében úgy döntött, hogy mostantól további intézkedésig nem közlekedteti a Budapest Keleti pályaudvarról Nyugat-Európába tartó közvetlen járatait, a nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják. Az Ausztria felé tartó nemzetközi vonatok Hegyeshalomtól közlekednek az osztrák irányba, az északon, tehát Szlovákián és Csehországon keresztül Nyugat-Európába tartó járatok pedig Szobtól közlekednek a külföldi területek felé” – mondta Váczi Viktor, a Mávinform szóvivője.

A helyzet 9 órakor sem javult. A helyszínen továbbra sem látni rendőrt – fogalmazott a Hír TV helyszíni tudósítója. A hangosbemondóban angolul elmondják, hogy nem indulnak vonatok Nyugat-Európába, de a migránsok többsége nem tud angolul. A menekültek nem értik, hogyha nem indulnak nemzetközi járatok, akkor miért engedték be őket, ha úgysem mehetnek tovább. A helyzet kaotikus – tette hozzá tudósítónk. Egymást tapossák az emberek, és megpróbálnak feljutni a beérkezett vonatra – miközben nem engedik leszállni róla az utasokat.

A Keleti pályaudvar 9.30-ra már teljesen megbénult, hiszen a menekültek a síneken sétálgatnak. Ezzel is megakadályozva a vonatok beérkezését. Ők továbbra sem tudják, hogy nem indulnak vonatok Németországba. Bár a készenléti rendőrök megjelentek a pályaudvaron, ők sorfalat állva megpróbálják a bevándorlókat távolt tartani a sínektől, így lehetőséget adva a vonatoknak a beérkezéshez.

10 órakor néhányan már feladták a vágány melletti várakozást és kimentek a pályaudvar elé. Azonban nagyon sokan még ott maradtak. Az a vonat, amelyik 9 óra körül érkezett be a Keletibe, továbbra is tömve van, ugyanis a migránsok nem tudják, hogy az a vonat nem megy sehova sem. A menekültek a 7-es és a 8-as peronnál zsúfolódtak össze. Több ezren próbálnak információhoz jutni. Próbálnak alternatív megoldást találni a továbbutazásukhoz  – közölte a Hír TV helyszíni tudósítója.

Semmi nem érződik a Nyugati pályaudvarnál a Keletinél lévő káoszból. Az utasok nyugodtak. Migránsokkal nem találkozott helyszíni tudósítónk.

Sopron helyett Bicske?

Hivatalosan 10.10 perc-kor indult volna egy vonat Sopronba, amely ki is gördült a Keleti pályaudvarról, azonban a Hír TV meg nem erősített információi szerint a magyar utasoknak azt mondták, hogy ne szálljanak fel a vonatra, hacsak nem akarnak Bicskére menni. Információnk szerint Sopron előtt, már Bicskén leszállították a vonatról a migránsokat, akiket az aluljáróba tereltek. Egyre több a rendőr a helyszínen.

A pályaudvaron 12 órakor is több száz migráns várakozott. Azzal, hogy megnyitották a pályaudvart, áthelyeződött a székhelyük a vágányok közé. Komoly késésekre lehet számítani a vonatközlekedésben. A menekültek nem értik, hogy miért adtak ki nekik jegyet, mikor tudták, hogy nem indulnak vonatok Nyugat-Európába.

A Hír Televízió tudósítója felszállt a Szobig közlekedő vonatra, amely Verőcén vesztegel egy baleset miatt. Indulás előtt a Nyugati pályaudvaron teljes volt a tanácstalanság – fogalmazott tudósítónk, aki elmondta, egy hölgy Zürichbe szeretett volna utazni, de neki azt tanácsolták, hogy a vonat helyett menjen inkább repülővel. Egy házaspárnak, akik Drezdába szerettek volna utazni, azt javasolta az egyik ügyintéző, hogy először menjenek el Szobra, Szobról Párkányra, onnan pedig Drezdába.

A Szobi pályaudvaron 13 órakor viszonylagos nyugalom volt. Az előzetes információkkal ellentétesen mégsem indulnak vonatok Szobról Nyugat-Európába. Utoljára 7.27-kor hagyta el vonat az állomást, amely Párkányra indult. A szobi állomáson vesztegel az a vonat, amely 9.24-kor Prágáig közlekedett volna – közölte a Hír Televízió helyszíni tudósítója.

A hét minden napján segítenek

A menekültek ellátása súlyosan leterheli a segélyszervezeteket. Az ökumenikusok július óta közel 10 millió forintnyi étellel, ruhával és tisztálkodószerrel segítették a migránsokat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosai és segítői esténként, a hét minden napján felkeresik a menekülttáborokat, és gyógyszerrel, illetve kötszerrel látják el a segítségre szorulókat.

Egy radikális csoport borzolta a kedélyeket este a Keletinél

Szerdán is folytatódott a patthelyzet a Keleti pályaudvaron. A migránsok és a rendőrök egész nap farkasszemet néztek egymással. Bővebben>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!