2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Keddtől lehet regisztrálni az oltásra TAJ-szám nélkül is

Újabb vakcinaszállítmány érkezik, az érettségit felügyelő tanárokat előrébb veszik a második körös oltásnál, ők a Pfizer vakcináját kapják. A bölcsődések, óvodások újra magukkal vihetik a játékaikat, nyunyókákat - közölte Müller Cecília. Aki a védettségi igazolványt meghamisítja, az bűncselekményt követ el, öt évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak. Összefoglaló az Operatív Törzs tájékoztatójáról.

  • Keddtől lehet regisztrálni az oltásra TAJ-szám nélkül is

 

Gaál Kristóf, az ORFK szóvivője a tájékoztató elején felhívta a figyelmet, az újraindítás lépései ellenére a csoportosulás továbbra is tilos, valamint a védelmi intézkedéseket továbbra is mindenkinek be kell tartani. 

AKI A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYT MEGHAMISÍTJA, AZ BŰNCSELEKMÉNYT KÖVET EL, ÖT ÉVIG TERJEDŐ BÖRTÖNBÜNTETÉST KAPHATNAK. 

1966 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt. 668 ember ellen intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. Jelenleg 27 386 ember van hatósági házi karanténban. 

 A BRFK munkatársai április 30-án este, május elseje hajnalban hívásra illegális házibulit szakítottak meg, ahol kábítószergyanús anyagokat találtak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette, a beoltottak száma 4 073 149 fő, közülük 2 077 160 fő már a második oltását is megkapta. Ez lehetővé tette azt, hogy a járványügyi adatok javulnak – tette hozzá.

Ismertette továbbá az elmúlt nap járványügyi adatait. E szerint 1219 újabb esetben mutatták ki koronavírust, ezzel 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma itthon. A tájékoztatóból kiderült az is, hogy meghalt 106 többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 27 908 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma 228 002 fő. 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy egyre kevesebb beteg esetében súlyos lefolyású a fertőzés. A járványügyi védelmi intézkedések és a védőoltások felvétele eredményezi a kedvező adatokat - jelentette ki Müller Cecília.

A közösségben lévő embereknek tudniuk kell egymásról, hogy védettek. Továbbra is biztatok mindenkit, hogy saját védelme, közössége védelmébe érdekében regisztráljon az oltásra, és majd vegye fel az oltást – húzta alá.

Senki se hanyagolja el a második oltás felvételét, hiszen a gyártók csak így tudják garantálni a védettséget – emelte ki az országos tisztifőorvos.

A járvány nem zajlott le, a koronavírus továbbra is itt van közöttünk – húzta alá.

Jönnek a második körös oltások 

HOLNAP TÖBB MINT 300 EZER ADAG PFIZER ÉRKEZIK. 

Ezeknek egy része a második körös oltásokra megy – ismertette, hozzátéve, hogy a pedagógusoknak a második körére is jön az újabb szállítmány.

Tekintettel az érettségi vizsgákra, amelyek a mai napon elkezdődtek, sok sikert kívánt Müller Cecília. 

A PEDAGÓGUSOK MÁSODIK KÖRÖS OLTÁSÁNÁL, AKIK ÉRETTSÉGI FELÜGYELŐ TANÉRKÉNT DOLGOZNAK, SZOMBATRA HÍVJÁK OLTÁSRA, PFIZERT FOGNAK KAPNI 

- húzta alá. 

A kevert vakcinákkal kapcsolatban nincs még egyértelmű álláspont a tudományos körökben.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a Janssent is használni fogják az oltóbuszok. 

Abban az esetben, ha valaki nem kapta meg a védettségi igazolványt, akkor az ügyfélkapun keresztül, elektronikus módon, vagy személyesen, időpontfoglalás nélkül a kormányablakoknál tudnak érdeklődni – jelentette ki az országos tisztifőorvos.

A 16-18 év közötti fiatalok regisztrálhatnak, és május 10. után szeretnék elkezdeni az oltásukat.

Csökkent az örökítőanyag mennyisége a szennyvízben 

A szennyvízadatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban általánosságban csökkent a vírus örökítőanyag-mennyisége, de most ez a folyamat megállt, jelenleg stagnál. 

NEM LEHET ITT MEGÁLLNI. SZÜKSÉGES ELÉRNI AZ A VÉDETTSÉGI SZINTET, AMI BIZTOSÍTJA MINDANNYIUNK EGÉSZSÉGÉT 

- fűzte hozzá.

Ne válogassunk a vakcinák között, minél előbb tegyük védetté magunkat - mondta el Müller Cecília.

Keddtől lehet regisztrálni az oltásra TAJ-szám nélkül is 

Müller Cecília bejelentette, keddtől már azok a Magyarországon élő, külföldi állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra, akiknek nincs TAJ-számuk.  Ők velünk együtt élnek, járványügyi szempontból éppen olyan elbírálás alá esnek, mint a magyar állampolgárok. Elérkezett az idő, hogy bőségesen van vakcinánk. Így a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak, és majd felvehetik az oltást - mondta az országos tisztifőorvos. 

Müller Cecília bizakodik, hogy hamarosan a 12-15 éves korosztályt is el lehet kezdeni oltani a Pfizerrel, az ezzel kapcsolatos dokumentum már az Európai Gyógyszerügynökség asztalán van.

Korábban tilos volt saját játékokat bevinni az óvodákba, azonban mostantól semmi akadálya nincs, hogy a gyermekek a bölcsődékbe, óvodákba vigyék saját játékaikat, nyunyókáikat - jelezte Müller Cecília. 

Azok az idősebb emberek, akik a vakcinák mindkét adagját megkapták, és teljes védettséget élveznek, a szabályok betartása mellet nyugodtan találkozhatnak egymással.

Sokan jelezték, hogy az AstraZeneca két oltása közötti 12 hét sok idő. Az alkalmazási előirat azt írja, hogy az első után 4-12 hét között adható be a második adag. Nem szorgalmazzuk minden esetben a 12 hetet, mindenki a saját élethelyzetének megfelelően tudja kérni az oltóorvosnál, ha korábbra hozná a második oltást. Ezt ott kell jelezni, ahol az első oltást kapták – válaszolt újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos.

Semmiképpen se hezitáljanak a második oltással kapcsolatban - hívta fel a figyelmet Müller Cecília. A tartós védelem kialakulásához mindkét adag felvétele kiemelten fontos. Fél védettség az nem elegendő – reagált az újabb kérdésre Müller Cecília. Ez utóbbi alól kivétel a Janssen-vakcina, mivel az egyadagos.

Teljes tájékoztató:

Hír TV/ Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!