2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Kásler: reneszánszát éli a magyar-horvát kulturális és oktatási kapcsolat

Magyarország és Horvátország kapcsolata az utóbbi években elsősorban a kultúra és az oktatás területén éli reneszánszát - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a horvát oktatási és tudományügyi miniszterrel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

  • Kásler: reneszánszát éli a magyar-horvát kulturális és oktatási kapcsolat

Kásler Miklós közölte, az egyeztetésen kiemelten foglalkoztak a nemzetiségi oktatás kérdésével, és azzal, hogy mindkét ország fejleszti a másik nyelvének oktatását a nemzetiségi iskolákban: Magyarországon Pécsen, Szombathelyen és Budapesten.

A magyar miniszter fontosnak nevezte, hogy a nyelvtanárokat az anyaország nyelvi közegében képezzék ki és továbbképzéseket is biztosítsanak nekik.

Radovan Fuchs horvát oktatási és tudományügyi miniszter hangsúlyozta: az általános és középiskolákban megvalósuló eddig is sikeres együttműködést tanárcserékről szóló szándéknyilatkozattal szeretnék bővíteni.

Kásler Miklós arról is beszélt: lényegesnek tartják a magyar és horvát irodalmi alkotások - regények, versek - lefordítását egymás nyelvére, "közkinccsé tételét", akár az iskolai tananyagokba történő beépítését is.

A magyar miniszter megjegyezte: akár új tudományágakban is alakíthat ki a két ország együttműködést, nemcsak a műszaki, hanem például a társadalomtudományokban is.

Úgy fogalmazott: a két ország 800 éves közös történelme biztos alapot nyújt az építkezésre.

A találkozón a két miniszter áttekintette a koronavírus-helyzetet is. Kásler Miklós hangsúlyozta: mindkét ország hasonló megoldásokhoz folyamodott a védekezésben, és sok olyan tapasztalatot gyűjtöttek - például a digitális oktatásban - amelyet hasznosítani lehet. Megjegyezte: a digitális oktatásban megnyílt lehetőségeket nemzetközileg is ki lehet használni.

Radovan Fuchs a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a horvátországi földrengés után nyújtott segítségért.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!