2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Karácsonyék jogsértésekkel kacérkodnak

A Lánchíd augusztus 20-i lezárása és a városházi hajléktalanszálló is problémás lehet, akárcsak az Alaptörvénnyel ellentétes új működési szabályzat a szakértő szerint - írja a Magyar Hírlap.

  • Karácsonyék jogsértésekkel kacérkodnak

A főpolgármester és tanácsadói vélhetően tudják, hogy a Városháza épülete alkalmatlan arra, hogy oda hajléktalanokat költöztessenek, ugyanakkor azt a történetet próbálják megírni, hogy Karácsony az emberséges, szociálisan érzékeny politikus, míg a döntését megakadályozó kormányhivatal az elnyomó rendszert testesíti meg – magyarázta a lapnak Szolomayer Balázs, az Alapjogokért Központ elemzője.

Egyre több a kérdőjel a Fővárosi Közgyűlés szerdai, maratoni ülésén született döntések kapcsán. A baloldali többségű testület például olyan SZMSZ-módosítást is elfogadott, aminek értelmében a főpolgármester lényegében bárkit felkérhet Budapest képviseletére és pénzügyeinek intézésére. Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester úgy látja, az is előfordulhat, hogy külsős cégek döntenek a főváros bizonyos ügyeiben. Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője pedig az Origónak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a lépés Alaptörvénybe ütközik, és a döntéssel külföldről finanszírozott civil szervezetek közhatalmi jogosultsághoz juthatnak.

Miközben a felújítás irányába továbbra sem tesz lépéseket a városvezetés, Karácsony MSZP-s helyettese, Tüttő Kata közölte, megtiltják, hogy a Lánchidat használják az augusztus 20-i tűzijáték és állami ünnepség céljaira. Csakhogy ez ellentétes lehet egy korábbi kormányrendelettel. Szolomayer Balázs, az Alapjogokért Központ elemzője a Magyar Hírlapnak nyilatkozva felidézte Karácsony egy közelmúltbeli nyilatkozatát: „Spórolni fogunk, nyilván mi abszolút spóroláspártiak vagyunk.” Kifejtette, ehhez képest azt láthatjuk, hogy főváros egyáltalán nem fukarkodik, ha a képviselői fizetésekről, új főpolgármester-helyettesi funkciókról, tanácsadók létszámáról vagy cégvezetői prémiumokról van szó.

A Lánchíd felújításának kálváriája ugyanaz a történet – mutatott rá az elemző –, mint amit az atlétikai világbajnokság kapcsán is láthattunk: a főváros két kézzel szórja a pénzt, közben a kormányt próbálja zsarolni pluszforrásokért. Karácsony adminisztratív úton nem tudja meggátolni, hogy a Lánchíd az augusztus 20-ai ünnepség része legyen, illetve csak úgy tudja ezt elérni, ha balesetveszélyessé nyilvánítja a hidat, és lezárja a forgalom elől. Kérdéses azonban, hogy ez a megoldás járna-e a főpolgármester számára politikai haszonnal, ugyanis az a kép alakulhatna ki, mintha a baloldal az államalapítás napját rövid távú politikai céljainak megfelelően használná fel, s Magyarország legnagyobb nemzeti ünnepét lehetetlenítené el – magyarázta.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!