2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Karácsony sorosista álbérharcot folytat

Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely csatlakozott az Egy lépéssel közelebb kampányhoz, a fővárosi önkormányzat női munkavállalói nem nagyon számíthatnak bérnövekedésre. Nem ez az első eset, hogy az ellenzéki főpolgármester Soros-szervezetek akciói­ba vonja be Budapestet.

  • Karácsony sorosista álbérharcot folytat

A fővárosi önkormányzatnál 868-an dolgoznak, ebből 102 fő szerződése tartozik a munka törvénykönyve (Mt.) általános rendelkezései alá – tudta meg a Magyar Nemzet annak kapcsán, hogy március 8-án, a nemzetközi nőnapon Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester bejelentette, hogy az önkormányzat csatlakozott az Amnesty International Magyarország Egy lépéssel közelebb kampányához.

Karácsonyék azt vállalták, hogy megvizsgálják és nyilvánosságra hozzák a fér­fiak és nők közötti bérkülönbségeket az önkormányzatnál, és ha találnak ilyet, azonnal felszámolják. Mint kiderült, 766 dolgozó közalkalmazott vagy köztisztviselő, rájuk a bértábla vonatkozik, amely kizárja a nő–férfi megkülönböztetést, mivel a szolgálati idő, a végzettség, valamint a beosztás határozza meg a fizetést.

Az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalók esetében a diszkrimináció tilalma az, ami kétségessé teszi, hogy lenne érdemi, bizonyítható bérkülönbség az ugyanazon munkakörben, ugyanolyan hosszú ideje dolgozó nők és férfiak körében.

A főváros lapunk kérdésére azt is elmondta, hogy az önkormányzati tulajdonú, kezelésű cégek közül a BKK és a BKV már csatlakozott a kezdeményezéshez. – A többi cégnél folyamatban van annak feltérképezése, hogyan tudnak részt venni a kezdeményezésben, és a béregyenlőségen kívül milyen más megoldandó feladatok vannak a női-férfi bérkérdést illetően – tették hozzá.

Azt is megtudta a lap, hogy a fővárosi önkormányzatnak nincs arról összesítése, hogy az általa tulajdonolt, vagyonkezelt cégeknél hány munkavállaló dolgozik. A önkormányzat indokolása szerint azért nincs összesítésük, mert az úgynevezett fővárosi cégek önálló adatkezelők.

Nem ez az első eset, hogy az ellenzéki többségű főváros fontos kérdésekben mindössze szimbolikus, komoly anyagi kiadással vagy jogszabályi változtatással nem járó látszatintézkedéséket tesz.

A mostani esethez hason­lóan Karácsony hivatalba lépését követően azonnal klímavészhelyzetet hirdetett, ami valójában egy üres deklaráció. A klímavészhelyzethez hasonló intézkedés volt az antikorrupciós, átláthatósági csomag is.

Az Ez a minimum! antikorrupciós minimumprogramot a Transparency International Magyarország a K-Monitorral és az Átlátszó.hu-val közösen dolgozta ki. A szimbolikus vállalásokban az is közös, hogy

Karácsony egytől egyig a Soros György által támogatott, magukat civilnek mondó szervezetekre támaszkodik.

Mint azt Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő korábban lapunknak kiemelte: 2012 és 2018, azaz az utolsó felmérés adatai szerint az EU-ban Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben – 20,1 százalékról 11,2 százalékra – a nemek közti átlagbérkülönbség. A szakember szerint az ellenzéki pártok bérszakadékra vonatkozó híresztelései félrevezetők, a nemi egyenlőtlenségek a nyugat-euró­pai tagállamokban képezik közbeszéd tárgyát.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!