2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Fel a fejjel

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Karácsony semmitől sem riad vissza, hogy mentse magát

Karácsony Gergely körül egyre szorul a hurok. A nap nap után kibukó fővárosi botrányokat követően az adóhatóság immár nemcsak költségvetési csalás, hanem pénzmosás gyanújával is nyomoz a főpolgármester mozgalmának pénzügyei miatt. Karácsony a napokban több interjút is adott, a felmerülő kérdésekre azonban nemegyszer mellébeszéléssel, mi több, valótlanságokkal válaszolt. A Hírklikken pénteken megjelent interjúból a Magyar Nemzet szedte össze Karácsony legfontosabb védekező állításait és vetette össze a valósággal. Szembesítés indul!

  • Karácsony semmitől sem riad vissza, hogy mentse magát

Karácsony Gergely főpolgármester a napokban interjút adott az MSZP hírportáljának, a Hírklikknek. A videós beszélgetésben látványos volt, miként próbált Karácsony terelni, mellébeszélni. Magát mentegetve a főpolgármester bizonyos pontokon egyenesen nyilvánvaló valótlanságokat hangoztatott. A Magyar Nemzet bemutatja ezeket (a teljesség igénye nélkül).

Karácsony 1. állítása: „Az elmúlt négy évben nem sikerült egyetlen egy hibát sem találni abban, hogy mi hogyan gazdálkodunk a közpénzzel. […] S hogy a pénzt nem ellopjuk, hanem felhasználjuk, azt senki nem kérdőjelezte meg.”

A valóság: Tarlós István előző főpolgármester több mint 200 milliárdos plusszal adta át a város és a kassza kulcsát, amikor távozott a 2019-es önkormányzati választások eredménye nyomán. Ehhez képest már néhány hónappal később, 2020 elején kezdődött Karácsony Gergely azóta is népszerű műsora, amely szerint „Budapest koldusszegény” és csődközeli állapotban van. 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes idénre már csődöt is vizionált. Mindeközben három-négy tucatnyi tanácsadó segíti Karácsony munkáját milliós fizetésekért, és a közbeszerzések egy része is a haveroknál landol. (Például a Covid alatt vásárolt tesztek, védőeszközök esetében.)

Karácsony 2. állítása: „Mi megpróbálunk az egyre kevesebb pénzből egyre többet csinálni.”

A valóság: A főváros bevételei és kiadási évről évre változnak, újabb tételek megjelenhetnek, mások elmaradhatnak. Az iparűzésiadó-bevétel ugyanakkor mindig jelentkezik. Az adónem 2019-ben 164 milliárd forintot hozott Budapestnek, idén ugyanakkor várhatóan meghaladja a 271 milliárd forintot. Több mint százmilliárdos pluszról van szó.

Karácsony 3. állítása: „Mintha el akarnám adni a Városházát, amit éppen milliárdokért felújítunk, tehát nyilvánvalóan az egész egy nagy kamu. […] Semmi nem igaz ebből. Egy év kellett, mire ez kiderült, s ezek az ügyek tisztázódtak.”

A valóság: Ekkor Karácsony a Városháza-gate néven elhíresült ügyre utalt. Csakhogy szavai sehogyan sem stimmelnek. Miközben Karácsonyék hevesen tagadták, hogy el akarnák adni az épületegyüttest, aközben nyilvánosságra kerültek olyan hangfelvételek, amelyeken Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője a Városháza eladásáról tárgyalt befektetőkkel. Ezek a tárgyalások megtörténtek, ezt Karácsony sem tagadta, sőt, még fegyelmit is kapott ezért Barts. Ez utóbbi döntés azért különösen cinikus, mivel egy olyan hierarchizált rendszerben, mint amilyenben a fővárosi önkormányzat működik, elképzelhetetlen, hogy egy hivatalvezető ilyen horderejű kérdésről tárgyaljon a legfelsőbb szintről érkező jóváhagyás nélkül, ráadásul előkészített fővárosi terveket bemutatva.

Az sem igaz, hogy tisztázódtak volna ezek az ügyek. A nyomozás folyamatban van, jelenleg három gyanúsítottról tudunk, kettejük neve ismert a nyilvánosság előtt. Berki Zsoltot és testvérét, Berki Józsefet befolyással üzérkedéssel gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda. Berki József egyébként a néhai Kiss Péter MSZP-s miniszter mellett dolgozott éppen akkor, amikor a tárcavezető titkárságát Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes vezette.

A további állításokat és cáfolatait a Magyar Nemzet oldalán olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Új alap segíti a családokat

Új alap segíti a családokat

Eddigi családpolitikánkat a jövőben kiegészítjük egy olyan alappal, amely a testi, lelki és szellemi egészséget szolgálja, hiszen erre kell és lehet építkezni - mondta Hornung Ágnes vasárnap egy fővárosi rendezvényen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!