2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Belföld

Karácsony saját sikerének állította be a kormányzati Egészséges Budapest programot

Ismét ferdített Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán. Budapest első embere nem kisebbet állított, mint hogy az ő közbenjárásának köszönhető az Egészséges Budapest program létrejövetele. Miután néhány kommentelő helyreigazította a főpolgármestert, hogy a budapesti egészségügy fejlesztésére indított program már a korábbi választási ciklusban is sikeresen működött, másnapra megváltoztatták a szöveget.

  • Karácsony saját sikerének állította be a kormányzati Egészséges Budapest programot

„Budapest előző vezetése 2012-ben lemondott a főváros egészségügyi feladatairól, kórházairól, szakrendelőiről. Ennek ellenére, mi úgy gondoltuk, hogy igenis felelősséggel tartozunk a budapestiek egészsége iránt, ezért 2019 végén az egyik első célunk volt, hogy forrást szerezzünk a kormánytól a kerületi háziorvosi és szakorvosi rendelők felújítására, bővítésére."

– írta közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, a kormányzati forrásból megújult I. kerületi Csalogány utcai orvosi rendelő átadását követően. A főpolgármester azt felejtette el hozzátenni, hogy az elmúlt tíz évben a kormány és az önkormányzatok együttműködésével Budapesten egyszerre indultak meg szakrendelők és helyi orvosi rendelők korszerűsítései. Ebből az együttműködésből később komplett kormányzati programot dolgoztak ki az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 

Mint ismert, 2017 derekán indította el a kormány az Egészséges Budapest programot (EBP) negyvenmilliárdos keretösszeggel.

Balog Zoltán akkori emberi erőforrások miniszter elmondta: az EBP célja a budapesti és Pest megyei ellátórendszer minőségének javítása; a fejlesztések eredményei már 2017 végén, 2018 elején látszani fognak a betegellátás minőségének javulásában. A program részeként alakítják ki a centrumkórházakat is. A tervek szerint az észak-pesti a Honvédkórház, a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László Kórházra épül, ezek mellett a dél-budai, illetve a Szent János Kórház lesz a négy „szuperkórház”-fejlesztés.

A tényekkel ellentétben a főpolgármester posztjában úgy fogalmazott a kormányzattal való egyezségről: „sikerült megállapodni, így öt éven át évi 10 milliárd forintot fordíthatunk a budapesti egészségügyre. Így született meg az Egészséges Budapest program, amelynek keretében most az I. kerületben adtuk át egy frissen felújított rendelőt.”

A valóságtól elrugaszkodott posztot egy nappal később már módosította Karácsony stábja, miután többen felhívták arra figyelmet, hogy a kormányzati program már évekkel azelőtt létezett, hogy a Párbeszéd politikusát főpolgármesterré választották volna. A főpolgármester posztjában azt is elhallgatja, hogy a „forrásszerzés a kormánytól” hogyan is zajlott le. Mint ismert, a kormány megállapodott a korábbi városvezetéssel, hogy egy új atlétikai stadiont építenek a IX. kerületben, amely a 2023-as atlétikai világbajnokságnak ad majd otthont. Karácsony megválasztása után egyből kész helyzet elé állította a kormányt: milliárdokat kért cserébe azért, hogy a korábbi megállapodást betartsa. Végül a zsarolás nyomán a kormány a főpolgármesterrel megállapodott abban, hogy öt éven keresztül az Egészséges Budapest program éves keretösszegéből tízmilliárd sorsáról a fővárosi városvezetés dönthet. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy a teljes budapesti egészségügyi fejlesztésekről egyedül Karácsony Gergely hozhat döntést és kizárólag az ő érdeme, hogy a főváros egészségügyi intézményei sorra újulnak meg és az eszközparkjaik modernizálódnak. A kormány saját maga is jelölhet és jelöl is ki egészségügyi fejlesztéseket a Karácsony Gergely által címkézett tízmilliárd forinton felül. Ilyen például a Kútvölgyi Kórház, melyen Fürjes Balázs kezdeményezésére, mintegy 11 milliárd forint kormányzati forrásól először a teljes homlokzat-, szigetelés- és nyílászáró csere indult meg, majd az államtitkár javaslatára további ötmilliárd forintból, 2021 végén a teljes belső felújítás korszerűsítése is elindult.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!