2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Karácsony Orbánt választaná Vona helyett

Hír TV

2018. március 22., csütörtök 20:28, frissítve: csütörtök 23:06

Orbán Viktor hatalomban tartásáról szóló kijelentései miatt magyarázkodik az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely azt írta Facebook-oldalán, hogy szerinte félreérthető volt a Magyar Narancsnak adott interjúja. Hiszen – úgymond – ő csak arról beszélt, hogy „április 8-án legyőzzük Orbánt, és még aznap nekilátunk a jogállam, a demokrácia, a tisztesség helyreállításának. Orbán április 8-ától már csak ügyvezető kormányfő, korlátozott jogkörrel, de csakis az új kormány felállásig”.

A baloldali politikus a lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy az ő szavazatával Vona Gáborból akkor sem lesz miniszterelnök, ha a Fidesz április 8-án nem szerez többséget, a második legerősebb párt pedig a Jobbik lesz. Ebben az esetben Orbán Viktor ügyvivő kormányfő marad mindaddig, amíg a parlament nem választ új miniszterelnököt.

A kormányalakításra a köztársasági elnök először mindig a nyertes pártot kéri fel, de ha ez nem jár eredménnyel, akkor a második helyezett következik a szokásjog szerint. Vagyis, ha Orbán Viktor nem kapna bizalmat a parlamenttől, akkor a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Vona Gábor próbálkozhatna a kormányalakítással.

„Mindenki hibázhat”

Az MSZP budapesti elnöke szerint Karácsony Gergely rosszul fogalmazott az interjúban. Kunhalmi Ágnes Egyenesen című műsorunkban azzal mentegette a miniszterelnök-jelöltet, hogy mindenki hibázhat. Utólag ő is úgy magyarázta Karácsony Gergely szavait, hogy Orbán Viktor csak az új kormány megalakulásáig marad ügyvezető miniszterelnök.

Gyurcsány odapirított

„Ne őrüljünk meg, kollégák!” – idézet a szocialisták választási szövetségesétől, Gyurcsány Ferenctől, aki először a Facebookon üzent Karácsony Gergelynek. A Demokratikus Koalíció elnöke később szóban is elmondta véleményét, amikor Kaposváron kampányolt Orbánnal nincs alku címmel.

„Orbán Viktort egy percig nem kell a hatalomban tartani annál tovább, mint ami kényszerű. Ez is sok volt már. Úgyhogy ne nyissunk neki utat. Ez nem azt jelenti, hogy Vona Gábor legyen a miniszterelnök. Nem ebben van vita, hanem a mondat első felében. Alkotmányos eszközökkel a legelső pillanatban nem vele kell eltakaríttatni a romot, mert építeni nem tud, csak rombolni, azt majd mi eltakarítjuk őhelyette” – nyilatkozta a DK elnöke.

Szél is pontosított

Az LMP miniszterelnök-jelöltje a legfőbb ügyésszel kapcsolatos kijelentését kényszerült utólag pontosítani. Szél Bernadett a napokban arra célzott, hogy kormányváltás esetén Polt Péter megtarthatja a hivatalát, ha felhagy a fideszesek kimosdatásával. Az LMP-s politikusnak nekiestek a baloldalon.

„Természetesen semmi keresnivalója nincsen Polt Péternek ebben a pozícióban egy Szél-kormányban, viszont azt is tisztázni kell, hogy ha nincsen kétharmada egy adott Szél-kormánynak, akkor milyen módszereink vannak Polt Péternek a leváltására, amelyek jogállami keretek között működni tudnak. Én már azt állítom, hogy most is vannak olyan lehetőségeink, amelyekkel jogállami keretek között útilaput tudunk kötni Polt Péter talpára. És azt gondolom, hogy egy percig nem kell tűrnünk őt, akár van kétharmada a következő kormánynak, Szél-kormánynak, akár nincsen” – nyilatkozta az LMP miniszterelnök-jelöltje.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!