2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

Karácsony inkább a szociológusokra hallgat, mint a turisztikai szakértőkre

Több milliárdos szektort szántana be A Város Mindenkié csoport, ha a kerületi polgármesterek megfogadnák azt a javaslatukat, amely szerint harminc napra minimalizálnák a rövid távú lakáskiadás lehetőségét – állítja a Magyar Nemzetnek Schumicky Balázs, a Magyar Apartman Kiadók Egyesületének az elnöke, aki hozzátette: szerencsére a polgármesterek reálisabban állnak a kérdéshez, mint Karácsony Gergely főpolgármester.

  • Karácsony inkább a szociológusokra hallgat, mint a turisztikai szakértőkre

A főpolgármester úgy tekint a magánlakás-kiadásra, mintegy egy szociális kérdésre. Nem veszi figyelembe a turizmusra és a gazdaságra gyakorolt hatását ennek az iparágnak. Tavaly kétmillió vendégéjszakát töltöttek el magán- és egyéb szálláshelyeken és a hozzánk látogatók milliárdos forgalmat hagytak itt budapesti költéseik során. Gondolok a múzeumokra, a szórakozóhelyekre és városnéző túrákra. Ezekről a bevételekről lemondana a főpolgármester

– nyilatkozta a lapnak Schumicky Balázs, a Magyar Apartman Kiadók Egyesületének az elnöke arra reagálva, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és szociális ügyekért felelős tanácsadója Misetics Bálint az Airbnb lakások felszámolásában látná a budapesti lakhatási gondok megoldását. A Magyar Apartman Kiadók Egyesületének az elnöke is részt vett a főpolgármester által kezdeményezett egyeztetésén. Schumicky szerint az évi harminc napos engedély adózásügyileg sem megoldható, hiszen év közben nem lehet adózási formát váltani, továbbá ha már szociális megközelítésből nézzük a kérdést, az engedélyezett harminc napra nem lehet utcára tenni az albérlőket. A Város Mindenké csoport javaslata amennyiben megvalósulna, kijelenthető, hogy az Airbnb piac teljes beszántását jelentené. 

A Város Mindenkié csoport azzal érvel, hogy az albérletárak növekedésében szerepe volt a rövid távú lakáskiadásnak, holott tudni kell, hogy Budapesten a rövid távú lakáskiadások száma a csúcsidőben sem volt több, mint tizenöt ezer, a koronavírus járvány miatt, most már csak tízezer lakást hasznosítanak ilyen módon. A tulajdonosok a lakások másfél százalékát használták erre a célra, ezért nem jelenthető ki, hogy csak ennek köszönhető az albérleti árak drasztikus növekedése.

Elsősorban az ingatlanárak megugrása verte fel az albérlet árakat, mert a befektető elvár egy hozamot. Nem véletlen, hogy Győrben, Kecskeméten, Szegeden, Debrecenben is hasonló ütemben nőttek az albérletárak, holott az Airbnb lakáshasznosítás azokban a városokban nem jelentős. Az egyeztetésen sajnos ez az üzenet nem ment át feléjük

– magyarázta a Magyar Nemzetnek Schumicky Balázs. Hozzátette: szerencse, hogy Karácsony Gergelynek és csapatának nincs jogalkotói körük ebben, csak javaslatokat fogalmazhatnak meg a kerületi polgármesternek.

Azt látjuk, hogy kerületi polgármesterek pontosan tisztában vannak azzal, hogy amikor zuhannak az önkormányzatok bevételei, akkor nagyon fontos adófizetői szegmensről van szó. Az Airbnb lakások tulajdonosai fizetik az idegenforgalmi adót, az építményadót, az államnak az áfát és tételes átalányadót. Pontosan tudják, hogy ezt az iparágat nem szabad beszántani, nyilván jobban lehetne ezt szabályozni. A Város Mindenkié csoport javaslata nonszensz, nem véletlenül nincs ilyen megkötés Bécsben, sem Prágában, vagy bármelyik uniós nagyvárosban

– érvelt a Magyar Apartman Kiadók Egyesületének az elnöke.

A Város Mindenké csoport sajtótájékoztatóján Szabó Natasa lakhatási szakértő, szociológus kijelentette: „a lakáskiadóknak hosszú távon több lehetőségük lesz a kiadásra, mert az ilyen ingatlanoknak nem az a feladatuk, hogy többmilliós bevételt termeljenek, hanem hogy a közösség részére is értéket teremtsenek.” Erre a felvetésre Schumicky Balázs úgy reagált: ne a neoliberális szervezetek mondják meg, hogy a magántulajdonunkkal mit tegyünk.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a pártja jelöltjeinek listáját. A jelöltek közül többen olyan álcivil, Soros-közeli szervezetekben is dolgoznak, ami miatt felvetődik a kérdés, hogy ezek az emberek kinek is az érdekét képviselnék Brüsszelben – írja a Tűzfalcsoport.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!