2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Karácsony Gergely főtanácsadója elérhetetlen az irodájában tartott házkutatás óta + videó

Telefonon és írásban is folyamatosan keresték Tordai Csabát, ám Karácsony Gergely jogi főtanácsadója a Magyar Nemzet számára idáig elérhetetlennek bizonyult, így nem sikerült további részleteket megtudniuk az ügyvédi irodájában tartott házkutatásról. Az adóhatóság és a Fővárosi Főügyészség tájékoztatásából eddig annyi derült ki, hogy a hatósági vizsgálatot a Karácsony által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló nyomozás részeként hajtották végre a nyomozók.

  • Karácsony Gergely főtanácsadója elérhetetlen az irodájában tartott házkutatás óta + videó

Tordai Csaba egyelőre hallgat arról a házkutatásról, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban tartott az ügyvédi irodájában. Bár Karácsony Gergely jogi főtanácsadójához az ügyvédi e-mail címére és a Fővárosi Önkormányzat Sajtóosztályán keresztül is eljuttatták kérdéseiket, egyik csatornán sem érkezett eddig válasz a Magyar Nemzet részére.

Az ügyvédet telefonon is keresték, ám idáig nem sikerült elérniük. Emlékezetes, egy V. kerületi „Itt lakunk” nevű csoport bejegyzéséből derült ki, hogy múlt csütörtökön, a késő esti órákban jelentek meg a NAV emberei házkutatást tartani a Vécsey utca 4. szám alatt – amely címen az interneten elérhető címkeresők szerint Tordai Csaba ügyvédi irodáját is bejegyezték. Az értesülés alapján az adóhatóságnál érdeklődtünk, ahol megerősítették a házkutatás tényét. Mint írták, a „NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”.

A Fővárosi Főügyészség megkeresésünkre közölte, „a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában”. Hozzátették: „a kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. 

A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra, az annak elrendelésére illetékes bíróságnál”. A válaszokból egyértelmű, hogy az eljárást Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló nyomozás részeként hajtották végre Tordai Csaba ügyvédi irodájában. Minden jel arra utal tehát, hogy Tordai valamilyen formában érintett volt az adománygyűjtés folyamatában.

Ismert, az ügyben költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával indult nyomozás. A botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás aló Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.

Az üggyel összefüggésben Karácsonyék részéről számos egymásnak ellentmondó nyilatkozat hangzott el, mára azonban gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy mikroadományokról szó sem lehetett. Már csak azért sem mert az OTP vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a pénzintézetbe bevitt bankjegyek jórészt újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak.

Fotó: Havran Zoltán

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!