2021. 09. 23. Csütörtök Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vetítő 02:00

Belföld

Karácsony elvárja a kormány figyelmét, de ő nem hallgat a polgármesterekre

Miután Orbán Viktor miniszterelnök kormányrendeletben ingyenessé tette a parkolóházak használatát, Karácsony Gergely főpolgármester ismét a Facebookon üzent a kormányfőnek, akinek szerinte többször kéne hallgatnia az emberekhez legközelebb álló önkormányzatokra. A főpolgármester megfogadhatná a saját tanácsait, ugyanis a Városháza parkolójának a megnyitása nem szerepelt a posztjában, holott Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere az elmúlt egy hétben többször fordult hozzá a belvárosi lakók ezen kérésével.

– Örülök, hogy a miniszterelnök megértette és elfogadta a javaslatomat, így egy kicsit enyhülhet az ingyenes parkolás okozta káosz Budapesten. Fontos lenne, hogy a miniszterelnök gyakrabban hallgasson az emberekhez legközelebb álló önkormányzatokra; és nem csak akkor, amikor már baj van, hanem a döntések meghozatala előtt is – írta Karácsony Gergely vasárnap reggeli Facebook-bejegyzésében, miután Orbán Viktor miniszterelnök szombat este bejelentette, hogy este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban elrendelte a lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkolók használatát díjfizetés nélkül.

A főpolgármester posztjából kiderül, hogy Karácsony kettős mércét alkalmaz, mert elvárja, hogy a miniszterelnök és a kormány vegye figyelembe a fővárosi városvezetők ajánlásait, de ő maga figyelmen kívül hagyja a fideszes polgármesterek javaslatait. Az egyik ilyen a Városháza parkolójának az V. kerületi lakosok előtti megnyitása, amelyet Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros-Lipótváros polgármestere ajánlott meggondolásra.

A polgármester emlékeztetett: Karácsony Gergely főpolgármester választási kampányában azt ígérte, hogy a Városháza parkolója közparkká alakul. Egy év eltelt, de még mindig a helyi politikusok autói parkolnak a téren. Ezért Szentgyörgyvölgyi felszólította a főpolgármestert, hogy adják át a parkolóhelyeket azoknak, akik a kerületben laknak.

– Nem volt egy olyan főpolgármester, aki fontosnak érezte világossá tenni minden polgár számára, hogy a hivatal dolgozóinak és a helyi politikusok autóinál fontosabbak ők – mondta Karácsony Gergely a kampányában zászlóshajóprojektként emlegetett Városháza udvarának megnyitása kapcsán. A főpolgármester szavait Szentgyörgyvölgyi Péter, V. kerület polgármestere idézte fel Facebook-oldalán.

– Vajon most van ilyen főpolgármester? – tette fel a kérdést a Belváros-Lipótváros polgármestere, aki hozzátette: egy év eltelt a főpolgármesteri ciklusból, de a Városháza még mindig nem közpark.

– Addig is, tisztelettel kérem Karácsony Gergely főpolgármester urat, hogy ha már az V. kerületi lakosok számára kizárólagos parkolóhelyek biztosítására nekem nem adott lehetőséget, akkor engedje át a Városháza udvarának parkolóhelyeit mindazoknak, akiknek az otthonuk az V. kerület. Itt az alkalom világossá tenni, hogy mennyire fontos Önnek minden polgár – szólította fel Karácsonyt Gergelyt az V. kerület polgármestere.

A Magyar Nemzet megírta: a belváros vezetése Karácsony Gergely főpolgármestert a fővárosi parkolási rendelet felülvizsgálatára kérte. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere lapunknak elmondta, előterjesztésben arra kérik a főpolgármestert, hogy a lakosság részére kialakítandó kizárólagos várakozóhelyek kijelölésére vonatkozó döntési kompetenciát ruházza át az egyes kerületek vezetésére. Szavai szerint leginkább az önkormányzatok ismerik a helyi viszonyokat, és ők képesek megítélni, hogy például mennyi parkolóhelyre van szükség a kerület lakosai számára. A polgármester hangsúlyozta: az előterjesztést a békés egymás mellett élés jegyében fogalmazták meg, és a döntési kompetencia birtokában a megfelelő arányban képviselnék a fővárosi polgárok elvárásait. Szentgyörgyvölgyi Péter úgy vélte, a javasolt szisztémában biztonságosabbá válna a közlekedés.

Orbán Viktor döntött: a parkolóházak ingyenesek lesznek éjszakára

A koronavírus-veszélyhelyzetre tekintettel újabb kormányrendeletet írt alá szombat este Orbán Viktor miniszterelnök a parkolást könnyítő intézkedésekről. A november 23-án hatályba lépő rendelet alapján lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Nőni fog a nyomás a határon

A kerítés jó és erős, ha több emberre lesz szükség, akkor vezényelnek még embereket. 2021. szeptember 22.

Nemzetközi színtérre lépett a KINCS

Együttműködési megállapodást írt alá a Katalán Nemzetközi Egyetem Családtudományi Intézete és a Kopp Mária Intézet. 2021. szeptember 22.

Áder János: A klímaváltozás gyorsabb, mint eddig bármikor

Fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. 2021. szeptember 22.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!