2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Káosz az ellenzéknél

Hír TV

2019. június 14., péntek 16:54

Recseg az ellenzéki összefogás. Az LMP pécsi szervezete pénteken bejelentette: kilépnek az MSZP-DK-Momentummal kötött megállapodásból, mert a többiek nem tartották be az ígéretüket és olyan polgármester-jelöltet támogatnak, akit az LMP nem tud elfogadni. Gyurcsány Ferenc pedig a héten jelentette be, hogy kitáncolnak Karácsony Gergely mögül és Kálmán Olgát támogatják a főpolgármesterségért vívott harcban.

Az LMP pécsi szervezete pénteken jelentette be, hogy kilép az MSZP-DK-Momentummal kötött összeborulásból és a város mind a 18 választókörzetében önálló jelöltet indít. Döntésüket azzal indokolták, hogy a baloldali ellenzék mégis olyan polgármester-jelölt mögé állt be, akit az LMP elfogadhatatlannak tart, ezzel pedig az MSZP-DK-Momentum felrúgta a korábbi megállapodásukat.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője nem csodálkozott a pécsiek döntésén.

Budapesten és más városokban is láttuk, hogy a partnereknek sokszor a szavahihetőségével vannak problémáik

- fogalmazott.

Recseg az összefogás a fővárosban is. A közös, baloldali ellenzéki főpolgármester-jelölt, Karácsony Gergely mögül Gyurcsány Ferenc táncol ki. Az ATV-ben azt mondta: Az európai parlamenti választás után újra kellett fogalmazni a DK álláspontját, mert Karácsony mögül elment a támogatás az elmúlt hónapokban.

A DK új főpolgármester-jelöltjétől nagyon kikaphat Karácsony Gergely - az IDEA Intézet felmérése szerint Kálmán Olgának ugyanis 44 százalékos, Karácsony Gergelynek 26 százalékos, a Momentum jelöltjének, Kerpel-Fronius Gábornak pedig 18 százalékos támogatottsága van azon budapestiek körében, akik már most tudják, hogy biztosan elmennek a fővárosi előválasztásra. Dobrev Klára arra a kérdésre, hogy férjéhez hasonlóan ő is alkalmatlan jelöltnek tartja-e Karácsony Gergelyt, kitérő választ adott.

Szerintem az előválasztásnak éppen az a lényege, hogy a választópolgárok mondják el, hogy szerintük ki a legalkalmasabb jelölt. Mi azért támogattuk Kálmán Olga főpolgármester jelöltségét, mert szerintünk ő a legalkalmasabb

- fogalmazott Dobrev Klára.

Karácsony Gergely szerdán azt mondta az ATV-ben, hogy most puskázzák el annak az esélyét, hogy Budapesten egységbe kovácsolják az EP választáson elért 50 százalék fölötti többségüket.

Közben a Facebook-oldalán Mellár Tamás kiállt Karácsony Gergely mellett. A pécsi politikus szerint ugyanis Karácsonynak a főpolgármesterség nem hatalmat, hanem szolgálatot jelentene.

Zalaegerszegen közben politikai nyilatkozatot írtak alá az ellenzéki pártok vezetői. Ennek értelmében az MSZP, a DK, a Momentum, az LMP és a Jobbik az őszi önkormányzati választáson kizárólag, közösen támogatott egyéni jelölteket, illetve polgármester-jelöltet állít. A városnak egyébként 25 éve jobboldali vezetése van.

Hír TV