2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Kamionnal ütközött egy busz Szlovákiában

Hír TV

2019. november 14., csütörtök 11:30

Szlovákia történetének egyik legsúlyosabb balesete történt szerda délután, amikor egy kamion ütközött egy busszal a szlovákiai Nyitragerencséren. A 12 halálos áldozatot követelő tragédiában további 17 ember is megsérült. Szlovákiában péntekre gyásznapot hirdettek.

Órákig helyszíneltek a rendőrök a szlovákiai Nyitragerencséren, ahol szerda kora délután egy köveket szállító kamion ütközött egy busszal. A tragikus kimenetelű balesetnek 12 halálos áldozata van, és közel húsz sérültje.

"Úgy tűnik, hogy a baleset oka egy túlterhelt teherautó, amely a dombról lefelé haladva irányíthatatlanná vált és nekiütközött a szemben haladó autóbusznak.''

- számolt be a helyszínre érkező szlovák belügyminiszter, Denisa Sakova.

A helyszínre harminc tűzoltó és több mentőhelikopter is érkezett. A tűzoltók egy felfújható sátrat állítottak fel a bevetésen lévő mentőegységek tagjainak és a sérülteknek. A mentést nehezítette a zuhogó eső és az, hogy a baleset következtében sokan kiestek az autóbuszból és a környéken kellett kutatni utánuk. A járművön főként középiskolások utaztak a tanítás után hazafelé tartottak.

"Ez egy menetrendszerinti járat volt, amely Nyitra városát köti össze Jelenec-cel. A 12 halott közül négy kiskorú. 17 sérült van, hárman súlyosan sérültek meg. Őket a nyitrai kórházba szállították, ahol megműtötték őket. Az ő pontos életkorukat nem tudjuk."

- nyilatkozta Denisa Sakova.

A mentősök munkáját a közelben lévő autósok is segítették azzal, hogy átadták a kocsijukban lévő elsősegélydobozokat.

Miután elszállították a sérülteket, a buszt kiemelése az árokból még órákig tartott. Az érintett útszakaszt a régióban ,,halálútnak'' nevezik, pont a beláthatatlan dombos részek miatt. Korábban is több halálos baleset történt itt.

A tragédia miatt a szlovák miniszterelnök megszakította ciprusi útját, és hazarepült. Peter Pellegrini péntekre gyásznapot hirdetett. Szlovákiában 10 éven nem történt ilyen súlyos baleset, akkor Garamszécsen hajtott egy autóbusz a vonat elé. Akkor szintén 12 ember vesztette életét.

A tragédiának nincs magyar áldozata. Habár az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola tanulói is ezzel a menetrendszerinti járattal szoktak utazni, szerda délután egy '56-os megemlékezésen vettek részt, így később indultak haza. Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Peter Pellegrininek.

Hír TV