2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Kalocsán is működött az Elios-módszer

Hír TV

2018. február 16., péntek 17:19, frissítve: péntek 18:12

Ott is előre lezsírozták, hogy a miniszterelnök vejének cége nyerje a közvilágítási pályázatot.

Újabb OLAF-levelet hozott nyilvánosságra az Elios-ügyben az MSZP. Kalocsán is a miniszterelnök vejéhez köthető cég végezte a közvilágítás korszerűsítését. A Csalás Elleni Európai Hivatal ugyanazokat a pontokat találta aggályosnak, mint a korábban nyilvánosságra hozott szolnoki szerződésnél.

„Minden egy az egyben ugyanaz a kalocsai példánál, mint a szolnokinál. És ezzel, azt gondolom, hogy világossá válhat mindenki számára, hogy itt valóban egy szervezett bűncselekmény-sorozatról beszélhetünk” – jelentette ki Harangozó Tamás, a szocialisták országgyűlési képviselője.

A szolnoki és kalocsai pályázatot egyszerre írták ki, és 2013-ban egyszerre nyerte meg őket az Elios. A két szerződéssel több mint 800 milliót kasszírozott a Tiborcz-cég. A kalocsai tender másik két indulójának ajánlatát ugyanazon a számítógépen írták, és a szolnoki esethez hasonlóan pontosan 5 és 7 százalékkal voltak drágábbak az ajánlatok, mint a későbbi győztesé. Emellett a pályázat papíron független ellenőrei is köthetőek az Elioshoz.

A helyi MSZP szerint egyértelműen csalás történt. „Visszakövetelem Orbán Viktor vejétől, Tiborcz Istvántól azt az ellopott egymilliárd forintot, amivel meg fogják büntetni Szolnok városát. A visszakapott pénzt arra szeretném költeni, hogy a szolnokiaknak egészségesebb legyen az élete és a közvilágítás megoldódjon” – jelentette ki Györfi Mihály országgyűlésiképviselő-jelölt.

A szocialisták kalocsai képviselője szerint a városban amúgy sem volt szükséges a lámpák cseréje. „Kalocsán nem volt gond a közvilágítással, hiszen a 2000-es évek elején a Démász Kalocsán és még 200 településen energiahatékony lámpatestekre cserélte le a régieket. Kalocsa esetében 410 millió forintról beszélünk, amely pénzt a kalocsaiaktól és a környező települések lakóitól vették el. Ezt a pénzt költhettük volna a kalocsai kórházunkra, a kórtermek felújítására, orvosi műszerek és berendezések vételére” – nyilatkozta Angeli Gabriella, az MSZP–Párbeszéd országgyűlésiképviselő-jelöltje.

Tolna megyében nem csak Szekszárdon, de Tamásiban és Pakson is dolgozott az Elios a közvilágítás felújításán. A Jobbik önkormányzati képviselője már az OLAF-vizsgálat előtt több alkalommal jelezte, Szekszárdon rossz minőségben végezték el a munkát, ezért gond lehet a beruházással. „Követeljük azt, hogy minden esetben a hatóságok korrektül vizsgálják ki ezeket a közbeszerzéseket, illetve az utána történt munkák kivitelezésének minőségét, illetve az a körüli pénzek mozgását. Gyakorlatilag az OLAF-jelentésekből már tudhatjuk, hogy óriási szabálysértésekre, bűncselekményre utaló jelek vannak” – közölte Szabó Balázs országgyűlésiképviselő-jelölt.

Szekszárdon a helyi képviselőknek azt ígérték, legkésőbb hétfőig megkapják a szerződéseket. Zalaegerszegen pedig a jegyző a legfőbb ügyész állásfoglalására vár, hogy kiadható-e a képviselőknek a Csalás Elleni Európai Hivatal levele.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!