2020. augusztus 14.,
péntek, Marcell napja

Juhász Hajnalka: Az ellenzék mintha el sem olvasta volna az isztambuli egyezményt

2020. május 6., szerda 19:08

Nem az isztambuli egyezmény a csodafegyver, hanem a megelőzés és a hatékony jogszabályi rendszer a nők elleni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben – mondta el Juhász Hajnalka, a KDNP alelnöke a HírTV Magyarország élőben extra című műsorában.

Az Országgyűlés kedden fogadott el politikai nyilatkozatot a gyermekek és nők védelmének fontosságáról, valamint az isztambuli egyezményhez való csatlakozás elutasításáról. Juhász Hajnalka közlése szerint a politikai nyilatkozat hétfői vitáján azt volt nehéz megélni, hogy a szakmai vita helyett személyeskedés zajlott.

Emlékeztetett, hétfőn a parlamentben felidézte azokat a cikkelyeket az isztambuli egyezményből, amelyekkel kapcsolatban a KDNP-nek és a kormánynak is jogi aggályai vannak és az volt a tapasztalata,

mintha az ellenzéki képviselők el sem olvasták volna a dokumentumot.

Juhász Hajnalka felidézte, hogy az isztambuli egyezmény elő akarja írni a társadalmi nem definícióját, s közlése szerint a parlamentben azt lehetett érezni, hogy egyes ellenzéki képviselőknél ez a tény „az újdonság erejével hatott”.

A másik, ami meglepő volt, hogy akkor számukra, az értékrendjükbe az isztambuli egyezménnek ez a fajta társadalmi nemi definíciója elfogadható

– tette hozzá a KDNP alelnöke.

A kormánypárti politikus szerint teljes szakmaiatlanságot lehetett látni az ellenzéki padsorokban, hiszen több olyan felvetés is volt, ami arra világított rá, hogy nem értelmezik helyesen a dokumentumot.

 

Juhász Hajnalka arra is felhívta a figyelmet, hogy

Szlovákia megelőzte Magyarországot, mert a pozsonyi parlament február 25-én rendkívüli ülésen szintén elutasította az egyezmény ratifikációját. 

Teljes beszélgetés:

HírTV