2020. január 26.,
vasárnap, Vanda, Paula napja

Jóval kevesebben mennek el vért adni Borsodban az influenza miatt

Hír TV

2019. február 1., péntek 13:13, frissítve: péntek 13:21

A felére csökkent a véradók száma Borsod megyében az influenzajárvány miatt. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete folyamatosan tart kihelyezett véradásokat, ezeken azonban a szokásosnál kevesebben vesznek részt. Volt olyan helyszín, ahol a tervezett 80 helyett alig 30-an jelentek meg. A Vöröskereszt véradásra buzdít, mert a járvány ideje alatt is szükség van a kiegyensúlyozott vérellátást biztosító mennyiségre.

Első véradásához készülődött egy fiatal fiú. A regisztráció után egy labor-és orvosi vizsgálat következett, ennek során derül ki, adhat-e vért. „Már a legutóbb is szerettem volna eljönni, csak éppen meg voltam betegedve, szóval most úgy gondoltam, itt a megfelelő alkalom, hogy eljöjjek” – így Nagy Boldizsár.

Sokan szintén a betegség miatt maradnak távol. Borsod-Abaúj-Zemplén megye véradásain a tervezett résztvevők számának töredéke tud csak vért adni az influenzajárvány miatt. „A múlt héten az egyik középiskolába 80 főt vártunk a véradásra, mindössze 27-en jelentek meg. Jelen voltunk egy másik középiskolában is, ott két napra terveztünk véradást. Mindkét napon negyven főt szerettünk volna megszólítani, az egyik nap 11-en, a másik nap 17-en jelentkeztek a betegségek miatt” – így Latán Kamilla megyei véradásszervező koordinátor.

A Magyar Vöröskereszt Borsod Megyei Szervezete rendszeresen szervez kihelyezett véradásokat, hogy minden hónapban biztosítani tudják a kiegyensúlyozott vérellátáshoz szükséges mennyiséget. Ez az utóbbi hetekben a sok megbetegedés miatt szinte lehetetlen feladat.

„Azt tapasztaltuk itt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a héten és a múlt héten is, hogy sajnos a véradók száma ebben a nehezített időszakban körülbelül ötven százalék körül csökkent. Leginkább szembetűnő ez a negatív érzékelhetőség az iskolák és a munkahelyek véradásaira. De a lakóterületek véradásaira is jellemző, hogy a szokásosnál kevesebben jelentkeznek” – mutatott rá a koordinátor. 

Véradó minden egészséges, 65 évnél fiatalabb ember lehet. A férfiak egy évben maximum ötször, a nők legfeljebb háromszor adhatnak vért. Egy véradó alkalmanként akár három életet is megmenthet.