2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Jótékonykodna az LMP a fizetésük egy részéből

Hír TV

2018. július 19., csütörtök 12:46, frissítve: csütörtök 17:52

Azok az ellenzéki politikusok is felveszik magasabb fizetésüket, akik nemmel szavaztak a képviselői tiszteletdíjak emeléséről szóló törvényre. A Hír TV által megkérdezett politikusok szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy adományként fogják a többletet hasznosítani - ha ezt tényleg megteszik, akkor csaknem 600 millió forintot oszthatnak szét négy év alatt.

Bruttó kétszázezer forint. Átlagosan ennyivel fog nőni az országgyűlési képviselők tiszteletdíja a kedden megszavazott törvény eredményeként, amihez ellenzéki voksok is hozzájárultak.

Egyetlen ellenzéki képviselő sem szavazta meg azt a törvényt, ami a képviselők fizetésemelését tartalmazta - mondta az MSZP-s Harangozó Tamás. A párt parlamenti képviselője az Országgyűlés honlapja szerint támogatta a vonatkozó törvény egyik módosító javaslatát, de a zárószavazáson nemmel voksolt.

Semelyikünk nem kívánta a fizetését megemelni, ennek a javaslatnak az volt a másik fele, hogy a Fidesz, ha nem nyomjuk meg az igen gombot, akkor az összes ellenzéki frakció működési költségeit kereteit szinte teljesen lenullázta volna - tette hozzá Harangozó.

Hasonló szempontok vezéretlék a Jobbik frakcióját is, amikor igennel szavaztak.

Az ominózus módosítás igen szavazata az nekünk elsőssorban a párt megmentéséről szólt, arról szólt, hogy ne kelljen a gigabüntetés után már a frakciótól is újabb és újabb munkatársaktól elköszönni, nagyon sok családos ember, kiváló szakember dolgozik mellettünk, ez elsősorban az ő sorsukról szólt - nyilatkozta a párt képviselője, Mirkóczki Ádám.

Az LMP nem hozott még egységes döntést - a választáson Kőbányán induló Demeter Márta azonban elmondta: vélhetően saját körzetükben fogják elkölteni a képviselők a többletet.

Nekem is már több minden eszembe jutott, szeretném kiemelni, hogy ugye Kőbányán több család is van a Bihari utcában akik bár tisztességesen fizetik a lakbért, az önkormányzat felé és minden rezsiszámlájukat fizetik, de utcára akarják tenni őket - mondta Demeter.

A Párebeszéd jótékony célra fordítja a plusz pénzt.

Adományként fogjuk őket valószínűleg elutalni, illetve az ellenzék főbb célkitűzéseire, független sajtó, vidéki autonóm szervezeteknek a támogatására fogjuk fordítani ezt a plusz összeget - közölte Kocsis-Cake Olivio, a párt országgyűlési képviselője.

A függetlenként parlamentbe jutó, de a Párbeszéd frakciójában ülő Mellár Tamást nem köti a frakciófegyelem a párttal való megállapodása miatt - megtartani azonban ő sem akarja a pénzt.

Nyilvánvalóan nem szeretnék potyautas lenni ebben a dologban, hogy ugye én nem szavaztam meg ezt az illetmény emelést, de ugyanakkor fogom ezt használni. Hanem ezt a többletpénzt fel fogom ajánlani a Mindenki Pécsért Egyesület és Mozgalomnak a működésére - mondta el Mellár.

A DK-sok egyik módosító indítványt sem szavazták meg. A párt szóvivője elmondta: a párt tagjai sokat jótékonykodtak eddig is, vélhetően a többletet is erre költik.

A parlamentben jelenleg 65 ellenzéki képviselő ül. Ha mindegyikük jótékony célra ajánlaná a havi 200 ezres többletét, akkor több mint 13 millió forintot oszthatnak szét havonta, ami a négy éves ciklus alatt több mint 625 millió forintot jelent.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!