2021. április 13.,
kedd, Ida napja

Jön a kormány újabb ajándéka a nyugdíjasoknak

2021. január 1., péntek 21:39

A Pénzügyminisztérium csütörtökön közzétett frissített költségvetési előrejelzése foglalkozik a nyugdíjasok juttatásaival, illetve azok kilátásaival – írta meg a Portfolio. Hozzátették: a nyugdíjasok jövőbeni életkörülményeit alapvetően határozza meg a makrogazdasági pálya, valamint a kormány döntései. Ezért nem mindegy, hogy a kormány milyen makrogazdasági előrejelzéssel kalkulál.

Az tudható, hogy 2021-től indul a 13. havi nyugdíj visszaépítése: 2021-2024 között a januári nyugdíjon felül a nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők 1-2-3-4 heti nyugdíjat/ellátást fognak kapni. Vagyis 2024-re teljes egészében visszaépül a plusz egyhavi nyugdíj.

Prémium

Portfolio közölte: a Pénzügyminisztérium most megjelent anyaga kitér arra, hogy azokban az években, amelyekben a GDP növekedése meghaladja a 3,5%-ot a nyugdíjasok újra részesülhetnek nyugdíjprémiumban. Ha megnézzük a kormány legújabb GDP-növekedési pályáját, akkor azt mondhatjuk, hogy jövőre még határeset lehet a nyugdíjprémium teljesítése (épp 3,5%-os növekedést vár a kormány), azonban 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is várható nyugdíjprémium.

A portál hangsúlyozta: a kormány frissített inflációs előrejelzése alapján pedig az is kiolvasható, hogy mekkora éves alapemelésre számíthatnak az időskorúak minden a következő évek januárjában. Ezek szerint 2021 és 2024 között minden évben stabilan 3%-os nyugdíjemelés várható – írta meg a Portfolio.

Portfolio alapján Mandiner