2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Jöhet az egynapos sebészet

Hír TV

2018. május 11., péntek 19:09, frissítve: péntek 20:27

A finanszírozással kényszerítheti rá az állam a kórházakat az egynapos sebészet bevezetésére. A kormányfő egészségügyi észszerűsítést ígért eskütétele után, ám a szakemberek szerint ehhez egyes területeken le kell törni a szakmai ellenállást, és szemléletváltásra is szükség van.

A népbetegségeket radikálisan visszaszorítjuk, s ennek érdekében nem riadunk vissza az egészségügy észszerűsítésétől, és erős ösztönzők bevezetésétől sem - racionalizációt ígért az egészségügyben Orbán Viktor negyedik miniszterelnöki esküje után.

Az egynapos műtéti beavatkozások éppen ezt szolgálják. Tehermentesítik a fekvőbeteg ellátást, csökkentik a várólistákat és sokkal olcsóbbak.

Az állam anyagilag is próbálja ösztönözni az ilyen beavatkozások elterjedését. A kórházak tavaly év eleje óta tíz százalékkal több pénzt kapnak ha egy műtétet egynapos sebészet keretében végeznek el és nem fektetik be több napra a beteget. A kisebb kórházakban és bizonyos szakterületeken mégis ritkaságszámba mennek az egynapos beavatkozások.

Vannak a terjedést gátló tényezők, ezek léteznek. Az egyik a felfogás. Ugye senki nem szívesen csinál egynapos sebészetet, mert ugye nagyobb teherrel jár, adminisztratív mondjuk, mert amit meg kell csinálni három nap alatt, azt pár óra alatt meg kell csinálni. A másik a szakmai ellenállás például - mondta Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke.

Szakemberek szerint szemléletváltásra, képzésekre és további anyagi ösztönzőkre lenne szükség az ilyen beavatkozások terjedéséhez.

Ha egy műtét mondjuk egynapos sebészet keretében elvégezhető lenne, akkor csak ott végezzék el és akkor kapja meg a finanszírozást. Ha nem ott végzik, akkor kevesebbet kap. Ez biztos nagyot lendítene - véli a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság volt elnöke, Janecskó Mária.

2010 óta évről évre dinamikusan nőtt az egynapos beavatkozások száma, azt azonban a szaktárca helyettes államtitkára is elismeri, hogy van hova fejlődni. Évente 350-370 ezer beavatkozást lehetne egynapos műtét formájában elvégezni, tavaly ennél 100 ezerrel kevesebbre került sor.

Amíg 2010-ben ez 127 ezer -128 ezer esetet jelentett 2017 év végére ez az esetszám ez megduplázódott, sőt 9%-kal a duplát meg is haladta, tehát 109 százalékos növekedés volt tapasztalható az ellátott esetszámban 2010-2017 között, durván 266 ezer ilyen eset van 2017-ben - közölte az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, Mészáros János.

A helyettes államtitkár is úgy látja: új finanszírozási szabályokkal tovább ösztönözhető az egynapos beavatkozások alkalmazása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!