2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Jogilag kérdéses, erkölcsileg elítélendő

Jogilag kérdéses, erkölcsileg viszont elítélendő – így reagált a Jobbik egy volt regionális igazgatója arra a hangfelvételre, ami szerint Szávay István előre tudhatta a párt tisztújításának eredményét. Több Jobbikból kilépett politikus arról számolt be, hogy a párt pénzéből fizetett alkalmazottak, telefonon kampányoltak az olyan jelöltek ellen, akik nem értettek egyet az ellenzéki párt néppártosodásával. A Jobbik jelenlegi vezetői szerint a tisztújítás szabályos volt.

  • Jogilag kérdéses, erkölcsileg elítélendő

– Szávay István: Két hete ezen dolgozok, tűpontosan belőttem, hogy mi lesz.
– X: Ezt, hogy lehet tűpontosan belőni?
– Szávay István: Úgy, hogy kurva sok telefont intéztem. Volner meg fogja kapni a szavazatoknak körülbelül a 70-75 százalékát, a Z. Kárpát körülbelül 65-öt, az Apáti és az Enikő 50-55-öt…

A Hír TV birtokába jutott hangfelvétel szerint Szávay István már a szavazás előtt tudta, hogy kiket választanak alelnöknek. Ahogy előre megmondta, Bana Tibor is alelnök lett. A jobbikos politikus szerint a tisztújítás szabályos volt.

– Ki tudja jelenteni, hogy Ön úgy érzi, hogy tisztességesen lett megválasztva arra a párttisztségre, amit betölt a Jobbikban?
– Nem a témához kapcsolódik a kérdés, úgyhogy nem vagyok rá hajlandó válaszolni. Egyébként meg mindent tisztességesen csináltam egész életemben, az EP-programot is így állítottuk össze” – hárított a képviselő.

A Jobbik elnökhelyettese szerint a pártok tisztújítása előtt természetes a kampány, ahogy az eredményt is általában tudni lehet.

„Van egy kampány, ami ezt megelőzi ezt és néha az telefonosan zajlik” – mondta Gyöngyösi Márton.

Császárné Kollár Tímea korábban a Jobbik Pest megyei elnöke volt és alelnöknek is indult a tisztújításon. A Hír TV-nek most azt mondta, köztudott volt, hogy a párton belül többek ellen szervezkednek.

„Az én régiómban is, sokszor napi rendszerességgel hallottam vissza – sok év együttműködés után nyilván felhívtak emiatt sokan – hogy igen, fizetett alkalmazottak, munkaidőben, a párt által biztosított telefonokon telefonálgattak és hívták fel a szervezeti vezetőket. Nemcsak azzal, hogy Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártont kell támogatni, hanem nagyon gusztustalan vádakkal, koholt vádakkal illették Toroczkai László személyét” – mondta.

Tudtak a telefonhívásokról, ez is hozzájárult ahhoz, hogy többen is kiléptek azóta a Jobbikból –erről Dúró Dóra a Mi hazánk Mozgalom alelnöke beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

„Az én igazságérzetemet rendkívüli módon bántotta az a csalás, ami gyakorlatilag Toroczkai Lászlóval szemben zajlott. Erről szólt korábban a Csongrád megyei elnök hangfelvétele, aki pénzt, vagy bármit ígért a küldöttnek, Bács-Kiskunban egy olyan küldöttet elfelejtettek felvenni a buszra, aki Toroczkai Lászlót támogatta, több ilyen konkrét eset látott napvilágot, ezeknek a fényében nem meglepő, hogy ilyen központilag vezérelt telefonálgatás is zajlott” – mondta Dúró Dóra.

A Hír TV-nek nyilatkozó politológus szerint, egy előre eldöntött tisztújítás csökkenti a pártba vetett bizalmat.

„Ha kiderülnek ilyen dolgok, ezek megkérdőjelezik a megválasztott elnökség legitimitását, hogy tisztességes volt-e a választás, esetleges vádakat utólag indirekt igazolnak, és folytatják azt a sodródást, azt a szakadást, amit a nyári tisztújítás során láthattunk, amikor is a pártvezetéssel elégedetlen politikusok kiléptek a pártból és egy új pártot alapítottak, vagy más szakadár mozgalmakhoz, pártocskákhoz húznak” – fejtette ki Kiszelly Zoltán.

Korábban egy olyan hangfelvétel is nyilvánosságra került, amelyen egy jobbikos vezető pénzt kínál a küldötteknek, hogy Sneider Tamást támogassák a tisztújításon Toroczkai Lászlóval szemben. Végül a Sneider–Gyöngyösi páros kapta a több szavazatot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!