2019. június 26.,
szerda, János, Pál napja

Jobbikos politikusok ellen tüntetett a Mindent a Cigányokért Fórum

Hír TV

2019. március 3., vasárnap 09:00

Jobbikos politikusok romaellenes kijelentései miatt tüntetett a Mindent a Cigányokért Fórum. A szervezet elnöke hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy több ellenzéki párt is együttműködne a Jobbikkal, és azt szeretnék elérni, hogy rasszista ideológiájú párt ne lehessen tagja a Parlamentnek.

„Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök” – jelentette ki Sneider Tamás egy január végén előkerült hangfelvételen.

Az Informátor azt is kiderítette, hogy az egri Uránia mozi kijáratánál vert össze a Jobbik jelenlegi elnöke 1991-ben egy mozgássérült cigány férfit. Az eset után Sneider Tamást 8 hónap letöltendő börtönre ítélték, amit a bíróság 3 évre felfüggesztett.

Trianonra emlékezett a miskolci Jobbik ezen a néhány évvel ezelőtti felvételen. A közös imádság után a Jobbik helyi elnöke a cigányság szidalmazásába kezdett.

„…tiltakoznak és ajvékolnak azok, akik úgy gondolták, hogy életük végig lehet élősködni rajtunk, lehet élősködni ezen a városon. Nekik üzenem, hogy ébred már a magyar! Bizony ébred!”– mondta a Jobbik képviselője. 

Egy néhány évvel ezelőtti lakossági fórumon pedig Jakab Péter a roma felzárkóztató programokon és a cigányok értelmi képességein gúnyolódott. Emellett arra is utalt, hogy a cigányok esténként lopni járnak, és szerinte többségük nem akar dolgozni.

24 évvel a rendszerváltás után szerintem fel kell tenni azt a kérdést, hogy a cigányság jelentős része akar dolgozni? , vagy a jelenlegi segélyezési rendszerből fenn tudja tartani a maga mélyigénytelen…mert ha valaki a padló közepére piszkít az azt mondom mélyigénytelen, lehet, hogy számukra a segélyezésből ez a mélyigénytelen életvitel fenntartható...– hangzott el Jakab István szájából korábban. 

Mi úgy látjuk, hogy nagyon fontos, hogy felemeljük a hangunkat, hogy Magyarországon ne legyen ez a náci ideológia, azaz eszme, ami teljes a cigányságot mértékben sárba tapossa– állítja az MCF elnöke. A jobbikos politikusok kijelentései miatt a Mindent a Cigányokért Fórum tiltakozó demonstrációt tartott az Országház előtt. Szerintük az is elfogadhatatlan, hogy a baloldali pártok szövetségre lépnének a Jobbikkal.

Vérlázítónak tartom a puszta gondolatot, hogy demokratikus elveket valló pártok vállalhatónak tartsanak bármilyen együttműködést a Jobbik párttal, és az általa képviselt elvekkel. Meggyőződésem, hogy mindazok, akik nyíltan közösséget vállalnak a Jobbikkal és képviselőivel, azok elárulják az emberi méltóság, az állampolgári szabadságjogok eszményét– mondta Rafael Gyula, az MCF elnöke. 

Rafael Gyula bejelentette: tiltakozó petíciót adnak át az Országgyűlés elnökének, hogy rasszista ideológiájú párt ne lehessen tagja a Parlamentnek, valamint hogy Sneider Tamást mondassák le az Országgyűlés alelnöki tisztségéről és parlamenti mandátumáról.