2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Jobbik: Továbbra sem tudni, hogy jött ki az ÁSZ-nak a 660 milliós bírság

Hír TV

2017. december 14., csütörtök 12:17, frissítve: csütörtök 17:07

Táblákon üzentek a jobbikosok az Állami Számvevőszéknek az ellenőrző szerv székháza előtt. A párt frakcióvezetője megerősítette: úgy látják, az ÁSZ a Fidesz hatalmi érdekeit képviseli, ezért akarja ellehetetleníteni a Jobbikot. Volner János továbbra is hiányolja a számvevők számításait.

„Az Állami Számvevőszék határozatában semmi nem szerepelt arra vonatkozóan, hogy ez a bizonyos 331 millió forintos, általuk tiltott párttámogatásnak vélt összeg hogyan állt össze. Az Állami Számvevőszék az ötvenes évek diktatúráit idéző módon meg sem próbálta megindokolni azt, hogy ez az összeg milyen módon lett kikalkulálva, milyen plakáttípusoknál hány forint volt szerintük a tiltott támogatás” – emelte ki a párt frakcióvezetője.

Az ÁSZ kommunikációs vezetője azt mondta: a szervezet 2017 első félévére vonatkozó szerződések és számlák alapján állapította meg a 331 millió forintos tiltott párttámogatást. Azt nem árulta el, hogy a dokumentumokat melyik hatóságtól kapták, de korábban az adóhatóság Simicska Lajos plakátcégénél foglalt le iratokat, köztük olyanokat, amelyek a Jobbik plakátkampányára vonatkoztak. Hasonló bizonyítékokat a Fidesz 2014-es kampányköltéseiről senki nem terjesztett elő, a kormánypárt esetében ezért nem állapítottak meg tiltott pártfinanszírozást a számvevők.

„Nem került a számvevőszék birtokába olyan hiteles bizonyíték, nem kapott a számvevőszék olyan bejelentést, megkeresést, ami ezt alátámasztaná. A Jobbik esetében a számvevőszék kapott ilyen jelzést. Hitelesen, dokumentumokkal alátámasztva, ez alapján tette a megállapításait, nem hasraütés-szerűen járt el” – nyilatkozta Horváth Bálint kommunikációs vezető.

A kancelláriaminiszter szerint az Állami Számvevőszék elfogulatlan, és a kormány nem gyakorol nyomást a szervezetre. Lázár János nem kommentálta azt a Fidesz-közeli elemzőtől származó felvetést, miszerint a kormánypárt csak a választás után hajtaná be a bírságot a Jobbikon. „Azzal nem lehet vádolni a kormányzatot, hogy egy választás megnyerésére esélyes politikai párttal szemben bármiféle politikai akciót indított volna, mert ha most megnézzük, akkor látjuk: a Jobbikot a közvélemény-kutatók nem a választás győztes esélyeseként tartja számon” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

A Jobbik pénteken fáklyás demonstrációt tart Budapesten az ÁSZ büntetése miatt. A tüntetésen több ellenzéki párt képviselői is ott lesznek. 

Jövő csütörtökig véleményezhetik

December 21-éig van ideje a Jobbiknak, hogy reagáljon az Állami Számvevőszék ellenőrzésről szóló jelentéstervezetére – közölte a szervezet. Azt írták, az ÁSZ biztosítja a pártnak, hogy véleményezze a döntést. Az ellenőrzés lefolytatásával kapcsolatban megjegyzik, mindenben a hatályos törvényi előírások szerint, az alkotmányos kötelezettségeknek megfelelően jártak el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!