2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Jelentősen drágulhat több alapvető élelmiszer

Hír TV

2018. június 25., hétfő 20:22, frissítve: kedd 08:58

Két számjegyű kenyérár-emelkedés jöhet a szakemberek szerint. Mivel az időjárás miatt a búzából nem volt megfelelő a termés, ez a pékségekben is érezhető lesz. Drágulnak majd a tejtermékek is, ezt az ágazatot is a klímaváltozás sújtja.

Ha az időjárás is engedi, két hét múlva kezdődhet a búza betakarítása. „Nem tudni még hogy a gombafertőzések hogyan lépnek fel, meddig tart ez a nyirkos, csapadékos időjárás. Most kellene egy jó 30 fok két hétig, hogy érjen. A kukoricának nagyon jó ez, de a búzának nem, és most nem tudni azt, hogy kenyér minőségű búza mennyi fog teremni” – fogalmazott a Hír TV-nek Gyergyák Szabolcs mezőgazdasági vállalkozó.

Ha drágul a liszt, a pékek is árat emelnek.

„Minimum tíz és húsz százalék közötti kell, hogy legyen az áremelés” – mondják egy Pest megyei családi pékségben, ahol a saját bőrükön érzik a költségek emelkedését. „A munkabéreket folyamatosan emelnünk kell. Ezenkívül értesültünk egy jövőbeni lisztáremelkedésről, ami körülbelül tíz százalékosra van jósolva. Azonkívül az euró árfolyamának az emelkedése is befolyásolja a beszállított alapanyagoknak az árát, és azok is emelkedni fognak” – emelte ki Nick Sebestyén, a Sváb Pékség tulajdonosa.

Az alapvető élelmiszerek vásárlói viszont árérzékenyek: olcsóbb terméket, vagy olcsóbb üzletet keresnek. „A legnehezebb a fogyasztói árhoz nyúlni, bár egyes pékárú féleségek ára emelkedett az elmúlt időszakban. A kereskedők nagyon óvatosak, hiszen a vásárló a pékárú, kenyérféleségek árát nézi meg leginkább, tehát sok esetben szinte lehetetlen árat emelni” – mondja Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A klímaváltozás a tejágazatot is elérte, kevesebb készül, és alacsonyabb a zsírtartalom, ezért emelkednek majd az árak.

„Most is 2,8 és 3 euró egy kiló 40 százalékos tejszínnek az ára. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a zsíros termékek ára nagyon emelkedik. Augusztus-szeptembertől pedig a fogyasztói tejek ára is, mert azért komoly klímaváltozás van, és azt már látjuk, hogy jelentős, tehát ilyen 8-10 százalékos csökkenés van a tejtermelés vonatkozásában” – hívta fel a figyelmet Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az élelmiszerdrágulás pedig az inflációt gerjeszti, ami már most is meghaladja a két százalékot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!