2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Jelentősen drágul a taxizás a fővárosban

Hír TV

2018. április 25., szerda 11:12, frissítve: szerda 22:05

Július 1-től drágul a taxizás Budapesten: a mostani 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő. Az új fizetős parkolási övezetekről és a városnéző buszokról szóló javaslatokat a fővárosi közgyűlés levette a napirendről, ezek tárgyalását májusra halasztották.

– A 450 forintos alapdíj emelkedik 700 forintra azaz ha most utazunk taxival az mindig minimum 700 forintba fog kerülni. De viteldíj legfontosabb eleme természetesen a kilométer díj, ami 7 százalékkal fog emelkedni 280 forintról 300 forintra – az árváltozásról beszélt Szeneczey Balázs főpolgármester helyettes a Fővárosi Közgyűlésben. Az emelést végül 5 ellenszavazattal fogadták el, így július elsejétől biztosan drágább lesz taxiba ülni Budapesten. Nem mindegy azonban az utazás hossza, hiszen legnagyobb mértékben az alapdíj nőtt a jelenlegi 450 forintosról 700 forintra, a kilométer díj kisebb mértékben 20 forinttal lenne drágább, 280 helyett 300 forint, a várakozás díja pedig 75 forintra nőne a jelenlegi 70-ről. Ez legalább 10 százalékos drágulást okozhat.

Országos Taxis Szövetség szerint magasabb lett volna az emelés, ha rajtuk múlik.

– Ez egy egyesség.Mi elfogadtuk a fővárosnak az érveit, elfogadtuk azt, hogy védték az utasok érdekeit, hogy elégedjünk megy egy közel 10 százalékos emeléssel, ellentétben azzal, amit nagyon sokan sugallnak, hogy brutális emelésre készülnek a taxisok – mondta Metál Zoltán, a szövetség elnöke.

A taxisok leginkább a megnövekedett adminisztrációs költségekkel magyarázzák az ememlés szükségességét.Hozzáteszik: bár a binzinár valóban nem emelkedett az utóbbi években, ez az állandó kiadásaik tizedét teszi ki..

Sándor 40 éve taxizik Budapesten, szerinte ma – a bérekhez viszonyítva – olcsóbb a taxi, mint a 70-es években, ennek ellenére már csak bizonyos társadalmi rétegek rendelnek taxit rendszeresen, így nem számol a fuvarszám csökkenésével.

– Árérzékenyek a kisebb keresetű emberek, de hogy ha végiggondoljuk azt, hogy ők inkább csak kényszerpályán ülnek a taxiba – orvoshoz menet, utazáshoz kötötten – így én azt gondolom, hogy a ma minket használó üzleti élet és az azokhoz kapcsolódó magánutak nem lesznek különösebb mértékben befolyásolva, ezért nem számítok arra, hogy ez bevétel csökkenést fog eredményezni – fogalmazott Polinger Sándor taxisofőr.

A szavazáson a fővárosi szocialisták megosztottak voltak. A DK, a Jobbik és az LMP képviselői nemmel szavaztak.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!