2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

Jelentős fejlesztések elé néz a Mezőhegyesi Ménesbirtok

Hír TV

2018. december 6., csütörtök 12:56, frissítve: csütörtök 15:12

Új lótenyésztési program indul a Mezőhegyesi Ménesbirtokon, és jövőre 10 százalékos béremelést is bejelentett Lázár János kormánybiztos. A ménesbirtok 6 milliárdos árbevétel mellett közel 400 millió forintos eredménnyel zár idén. Jövőre hasonló nyereséggel terveznek, ebből bővítenék és felújítanák a mezőgazdasági szakiskolát és több műemlékvédelem alatt álló épületet is.

Megkezdte a ménesbirtok modernizálását a tulajdonosi jogokat gyakorló Lázár János. A jövő évi fejlesztésekről elmondta: a 2200 hektár öntözhető területet közel megdupláznák. Hosszú távon a Maros vizével öntöznék a környéket, ezért 30 milliárd forintból csatorna- és öntözőrendszer épül. A fejlesztés a környékbeli gazdák számára is előrelépést jelent: 3 és 5 ezer hektár közötti területet öntözhetnek majd.

„Amennyiben 10 milliárdot elköltünk az öntözhető terület növelésére, az körülbelül 8-10 év alatt megtérülő beruházás. Mint ismeretes, Magyarország legnagyobb vetőmagtermesztő üzeme a Mezőhegyesi Ménesbirtok, hiszen hibrid kukoricát termesztünk mintegy 2300 hektáron. Ha ezt a területet 3000 hektárra tudjuk növelni, és mondjuk a szójatermesztést öntözéssel meg tudjuk 1000 hektáron támogatni, akkor ez a beruházás megtérül” – emelte ki Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa.

Az állami ménesbirtok és tangazdaság mintegy 500 környékbelinek ad munkát. A dolgozók a béremelés mellett 13. havi bérre is számíthatnak. A kapacitásbővítés miatt további munkaerőre is szükség lesz.

„2019-ben mintegy 15 milliárdos fejlesztést hajtunk végre, amiből felépítjük Magyarország legmodernebb szarvasmarha-telepét mintegy 1100 tejelőmarhával, 10 millió liter tejet előállítva, 3 milliárdos gépbeszerzést, mezőgazdasági gépbeszerzést fejezünk be, és egy 50 ezer, 47 ezer tonna kapacitású ipartelepet létesítünk, amely szárításra és tárolásra lesz alkalmas” – sorolta Lázár János.

Jövőre fejlesztenék a ménesbirtok áramellátását is. A gazdaság 1 milliárd forintot költ áramra, a cél, hogy a teljes birtok napenergiával működjön.