2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Játszi könnyedséggel lopják el könnyelmű emberek adatait

Hír TV

2018. október 3., szerda 18:33

Egy érdekes kísérlet megmutatta, hogy az emberek 87 százaléka egy nyeremény reményében minden adatát hajlandó megadni. Erről is szó volt a Hír TV Riasztás című bűnügyi műsorában.

Hiába az egymást érő, internetes csalásra figyelmeztető kampányok az online térben, milliók adatait lopják el naponta, a károk pedig életre szólóak is lehetnek.

Az interneten zaklató trollok nem érvek ütköztetésére vágynak, hanem bizonyos fajta elnyomásra. „Saját maga gyengeségéből fakad az, hogy neki arra van szüksége, hogy egy másik ember lenyomjon, hogy egy másik ember felett uralkodjon, hatalmat és kontrollt szerezzen” – mondta Kovács Tímea, pszichológus, aki szerint az elkövetők frusztrált, sikertelen emberek, akik azonban inkább másokat hibáztatnak saját sikertelenségükért.

Kovács Tímea kifejtette: azok válnak a trollok áldozataivá, akiknek alacsony az önbecsülésük, szorongóbbak, bizonytalanabbak, „de tulajdonképpen bárki válhat áldozattá” – tette hozzá.

A kamasz körében akár öngyilkossággal is végződhetnek a támadások, zaklatások. Az OECD szerint minden ötödik iskolás gyermeket zaklattak már digitális formában. Tavaly készült egy kutatás, ami azt mutatja, hogy zaklatott gyermekek szüleinek csak a fele tudott arról, hogy gyermeke zaklatás áldozata volt. – mondta Poór Csaba, az Új Nemzedék Központ kommunikációs igazgatója.

Ha a szülők elhanyagolják gyermeküket, jó eséllyel frusztrált, szorongó felnőtteket nevelne belőlük, akik hajlamosak lesznek mások zaklatására. „Ha nincs meg a megfelelő szülői háttér, akkor egy gyereknek olyan negatív érzései lehetnek, amiket egyedül nem tud feldolgozni” – mutatott rá Kovács Tímea, hozzátéve: az online zaklatásnak súlyosabb hatásai is vannak, mint amikor valakit szemtől szemben ócsárolnak.

Az Új Nemzedék Központ végzett egy kísérletet, amelyben arra kérték a jelentkezőket, hogy adják meg például az email jelszavukat, cserébe nyerhetnek egy álomutazást. Poór Csaba elmondta: megdöbbentek a kísérlet végeredményén, mivel 250 emberből 207-en minden adatukat megadták.

A központ munkatársai után néhány jelentkezőt szembesítettek a digitális könnyelműség következményeivel. Poór Csaba elmondta: a megadott adatokkal mindent ki tudtak deríteni az illetőről a közösségi médiában, például, hogy hol dolgozik, felesége, gyermekei neve. Hangsúlyozta: annyi adatot sikerült begyűjteni ezáltal, amivel visszaélhettek volna, és bűncselekményt is elkövethettek volna az illető rovására.

Tekintse meg a teljes műsort: