2020. szeptember 24.,
csütörtök, Gellért, Mercédesz napja

Jászberényben az ellenzék, Komlón a Fidesz jelöltje maradt a győztes

Hír TV

2019. november 11., hétfő 06:50

Tíz településen tartottak tegnap megismételt választást. Jászberényben ismét az ellenzék jelöltje győzött. Budai Lóránt a szavazatok csaknem 63 százalékával nyerte el a polgármesteri posztot. Ellenfele a fideszes Szabó Tamás 34,5 százalékot ért el. A voksolás egyébként magas részvétel mellett zajlott. Vasárnap délután 3 óráig többen mentek el szavazn, mint október 13-án egész nap. A városban a korábbi jogsértések miatt kellett mind a 21 szavazókörben megismételni a polgármester-választást. A kormánypártok jelöltje szerint az elmúlt hetek megmutatták, hogy mire számíthat az ellenzéktől a város.

 

Szórólapozás, és az ellenzéki polgármesterjelölt fotójával ellátott autó - még vasárnap délelőtt is aktívan kampányoltak az ellenzéki pártok Jászberényben. A város 21 szavazókörében több mint 21 ezer választópolgár voksolhatott négy polgármesterjelöltre.

A jobbikos Budai Lóránt - akit az ellenzéki pártok közösen támogattak - korábban a kitörés napját ünnepelte, valamint Hitler és Szálasi idézeteket osztott meg közösségi oldalán. Ennek ellenére több politikus is a támogatásáról biztosította: többek között Dobrev Klára, a DK EP-képviselője.

Az utcafórumot hirdető plakátokon pedig közösen szerepelt Gyöngyösi Mártonnal és a Momentumos Fekete-Győr Andrással is.

A Fidesz KDNP jelöltje - aki 2010 óta vezeti a várost -, híradónknak azt mondta, az elmúlt hetekben lejárató akciókkal fűszerezett kampányt folytatott az ellenzék.

A jászsági városban október 13-án csupán 14 szavazat különbség volt Szabó Tamás és Budai Lóránt között. A választási bizottság később megállapította, hogy a voksolás során olyan súlyos jogsértések történtek, amellyel a választás eredményét is befolyásolhatták ezért meg kell ismételni a voksolást. Idegenek mentek be a szavazókörökbe, a szavazatszámláló bizottsági tagok „kontrollálatlanul mozogtak”, illetve a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek.

A városban nagyobb volt az érdeklődés a megismételt választáson, mint négy héttel ezelőtt, már délután 3-ig többen mentek el szavazni, mint október 13-án egész nap.

További eredmények

Jászberényen kívül még kilenc településen tartottak megismételt választást vasárnap. A Baranya megyei Komlón a település egyik szavazókörében voksoltak újra. A polgármester a Fidesz-KDNP jelöltje maradt. Polics Józsefnek ellenzéki többségű képviselőtestület élén kell majd irányítania a várost. Hasonló a helyzet Szekszárdon is, ahol két választókerület 7 szavazókörében voksolhattak a szavazók. Az eredmény azonban nem változott. A fideszes polgármesternek Ács Rezsőnek itt is ellenzéki többségű testülettel kell majd együtt dolgoznia. Megismételt szavazást tartottak Kisbéren, Taranyban és Lengyeltótiban, a Baranya megyei Pettenden és a Veszprém megyei Litéren is.

Hír TV