2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Jakab Péter gyorsan magára haragította a házelnököt

Hír TV

2018. június 4., hétfő 21:47, frissítve: hétfő 22:34

Az országgyűlés mai ülése sem volt mentes csipkelődésektől és beszólogatásoktól. Sok képviselő újoncként ma szólalt fel életében először a Házban.

Első parlamenti felszólalásának első mondatával magára haragította a házelnököt a Jobbik egyik újonca, Jakab Péter szóvivő, aki azt mondta: „Isten bizony, ennyi bűnöző előtt én még életemben nem beszéltem.”

„Ahhoz képest, hogy ez az első hozzászólalása, ahhoz képest feltűnő modortalanságról és ostobaságról tett tanúbizonyságot” - Kövér László figyelmeztette a képviselőt, hogy nem „a kocsmában ül a jobbikos haverjaival”, hanem a parlamentben.

Jakab Péter nem maradt adós a válasszal: „köszönöm, köszönöm szépen a kioktatást Kövér elvtársnak!”

A fideszes Vitányi István a Helsinki Bizottság bírósági tréningjeit tette szóvá.  „A bírói függetlenséget különösen sértheti az a helyzet, amikor a tárgyalóteremben, konkrét büntető ügyben találkozik egymással az érzékenyítésen részt vett bíró és a tréninget tartó ügyvéd” – fogalmazott.

A kormánypárti politikus aggodalmában osztozott az igazságügyi államtitkár. Völner Pál arról beszélt, „ezek a különböző, magukat civilnek mondó szervezetek által, szervezett úgynevezett érzékenyítő tréningek súlyos kockázatot jelenthetnek a bírói függetlenség megőrzése szempontjából.”

A jobbikos Staudt Gábor viszont a kormánytól félti a bíróságok függetlenségét.  „Fideszes vezetők nagyon kemény kritikát fogalmaztak meg nem olyan régen a Kúria irányába. Többek között elhangzott az is, hogy a Kúria elvett a Fidesztől egy parlamenti mandátumot. Érdekes, hogy ilyenkor nem hangzanak el azok az érvek, amelyeket Trócsányi miniszter úr, az OBH és Handó Tünde nem egyszer kifogásolt ténykedése kapcsán szokott hangoztatni: nevezetesen, hogy a kormánynak nem szabad beleszólnia a bíróságok működésébe” – jelentette ki a politikus.

A miniszterelnököt több ellenzéki képviselő is kérdezte volna, de Orbán Viktor kimentette magát. Schmuck Erzsébet például nem fogadta el, hogy Gulyás Gergely válaszoljon a kérdésére, „inkább megvárjuk a miniszterelnök urat.” Kövér László jó várakozást kívánva folytatta az ülés levezetését.

Az ülésnap végén letette a képviselői esküt Hadházy Ákos. Az LMP-s politikus az alakuló ülést bojkottálta. Mint mondta, nem szeretett volna köztörvényes bűnözőkkel együtt esküdni. Két másik képviselő, az LMP-s Hohn Krisztina és a Párbeszédhez tartozó Kocsis-Cake Olivio eskütétele elmaradt. Mandátumukat az illetékes parlamenti bizottság azért nem tudta igazolni, mert a testület vidéki tagja késve érkeztek a fővárosba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!