2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Izraeli nagykövet: A kormány harcoljon az antiszemitizmus ellen!

Hír TV

2018. április 16., hétfő 18:09, frissítve: hétfő 22:13

A szíriai polgárháború áldozatainak szenvedésével állította párhuzamba a náci népirtást az izraeli nagykövet a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján. A diplomata az újonnan alakuló magyar kormányt arra kérte, hogy harcoljon az antiszemitizmus ellen. A náci megszállók a magyar rendvédelmi hatóságok közreműködésével 1944. április 16-án kezdték meg a magyar zsidóság gettókba zárását, amit később deportálások követtek.

„Elképzelni sem tudjuk, hogy mennyivel erősebb és gazdagabb lett volna ez az ország, ha a félmillió legyilkolt magyar állampolgár velünk együtt dolgozhatott volna” – mondta Grósz Andor.

A Holocaust Központ kuratóriumi elnöke a holokauszt magyarországi áldozatairól emlékezett az országos emléknapon. Grósz Andor a többi közt olyan nagyságokat említett meg beszédében, akiknek, ha nem kellett volna átélniük a vészkorszak borzalmait, Magyarország minden bizonnyal több lenne ma is.

„Vajon hány írással több született volna, ha Radnóti tovább írhatja verseit, ha Szerb Antal, Rejtő Jenő tovább írják regényeiket, ha Richter tovább kutat és kísérletezik és új gyógyszereket állít elő, ha Tolnai Simon tovább nyomtatja világlapját, ha Bartóknak, Bíró Lászlónak nem kell elmenekülnie” – fogalmazott.

Izrael budapesti nagykövete arra kérte a magyar kormányt tegyen meg mindent az antiszemitizmus elleni harcban. „Összeköt minket közös kötelességünk, de összeköt minket az antiszemitizmus elleni folyamatos harc is. Felszólítom az új kormányt, hogy alkalmazza a nemzetközileg elfogadott meghatározását az antiszemitizmus elleni harcnak. Ez már régóta esedékes” – Josszi Amrani.

A megemlékezésen beszédet mondott Rétvári Bence is. A humán tárca államtitkára érdemben nem reagált a nagykövet felszólítására, ellenben szinte szó szerint megismételte a Miniszterelnökség mai közleményét.

„Bízunk benne, hogy Magyarország mindig a béke és a biztonság szigete marad zsidók számára, magyarok számára és mindenki más számára, aki Magyarországon él. Egy békés, biztonságos térség ahol senkinek nem kell félnie, hogy akár származása miatt, szokásai miatt, kultúrája miatt bármi fajta hátrányba részesül” – nyilatkozta.

A szokásoknak megfelelően a megemlékezés a Duna-parti cipőknél zárult. Az eseményen tiszteletét tette Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság, és Kovács Árpád az Állami Számvevőszék korábbi elnöke. A megemlékezés gyertyagyújtással és főhajtással ért véget. A magyarországi holokauszt emléknapot 2001 óta tartják április 16-án. 74 évvel ezelőtt ezen a napon kezdték meg a deportálásokat a Kárpátaljáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!